0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER
09.09.2015  MISIRDA HASAT ŞENLİĞİ

Türkiye’nin mısır üretiminin yüzde 20’sinin karşılandığı Çukurova’da “sarı altın” olarak adlandırılan mısırın hasat şenliği yapıldı. Borsamız, Adana Çiftçiler Birliği ve Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen şenlikte biçerdöverin mısırı biçmesi ile ilk hasat başladı.

Merkezi Yüreğir ilçesine bağlı Taşçı Köyü’nde üretici Hasan Kodal’ın tarlasında düzenlenen 2015 Mısır Hasat Şenliği’ne, Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Akyürek, Adana Sanayi Odası Başkanı, Zeki Kıvanç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz, Yüreğir Kaymakamı Fatih Genel, mısır üreticileri ve davetliler katıldılar.

ADANA ARTIK "SARI ALTIN" DİYE ANILIYOR

Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç ise Çukurova’da “beyaz altın” diye bilinen pamuğun maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle çiftçinin artık “sarı altın” olarak adlandırılan mısıra yöneldiğini söyledi.

“Çünkü mısır üreticisi emeğinin karşılığını alıyor” diyen Bilgiç, şöyle devam etti:
“Mısırın ana vatanı olan Türkiye’nin dışında kimse bu ürünü bilmezken bu bereketli topraklarda mısır yetişmeye başladı Şu anda en kaliteli mısırı hem de birinci ürün olarak bölgemiz çiftçisi üretiyor. GDO’lu olmayan ürünlerin üretildiği Türkiye’de en kaliteli mısırı üreten Çukurova Bölgesi çiftçisini takdir etmek gerekiyor."

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, mısır hasadının çiftçinin alın terinin ekonomik getiriye dönüştüğü günlerde yapıldığını söyledi. Homurlu, "Dünya mısır verim ortalamasında dekar başına yüzde 50’den fazla verim elde eden Çukurova çiftçisi elbette başarılıdır. Bu yıl tabiat şartları nedeniyle geçen yılki kadar yüksek verim alınamasa da çiftçilerimiz görevini layıkıyla yerine getirmişlerdir. Şimdi gözler pazar koşullarındadır. Arz-talep kanunu çok basit gözükse de yüzde yüz etkili bir ekonomik gerçektir. Bu vesile ile TMO’nun ovamızda depolar kiralayarak alım tedbirleri alması doğru bir karardır. TMO’nun hasadın süratle devam ettiği bu günlerde müdahale fiyatını açıklaması fiyatların olası düşme trendini önleyecektir" dedi.

Homurlu, yeni yem fabrikalarının açılması ve nişasta kotalarının yükseltilmesinin de talebi arttıracağını fiyatı yukarı çekeceğini kaydedip, “Unutmayalım ki, üretim ancak pazarlamayla taçlandırıldığında mükafatlanır” diye konuştu.

MISIRDA ÜRETİM 3 KAT ARTTI

Konuşmasında 10-15 sene önce üretimin 2 milyon ton olduğunu vurgulayan Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Başkanı Rint Akyüz ise " Son yıllarda yaşanan ciddi verim artışının etkisiyle bu yıl 6,5 milyon ton rekolte bekliyoruz. Elde edilen 3 katı artış üretim başarısını ortaya çıkartıyor. Mısırdaki üretimine paralel olarak tüketimi de bu hızla artıyor. Bu tüketiminin 1,3 milyon ton rakamını nişasta sanayisi gerçekleştiriyor.”dedi. Akyüz, dernek olarak, mısırın hasadından depolanmasına kadar geçen sürede çiftçiye rehberlik ettiklerini kaydetti ve yaptıkları eğitim çalışmalarından örnekler verdi.

Adana Valisi Mustafa Büyük de hasat şenliğinde yaptığı konuşmasında, Çukurova’nın tarım sektöründe Türkiye’ye örnek olan başarılar gerçekleştirdiğini vurgulayıp, üreticileri ve çiftçi kuruluşlarının temsilcilerini kutladı.

Mısır hasat şenliği daha sonra biçerdöverin mısırı biçmesiyle devam etti.


 

 



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM