0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

19.03.2018 - ATB KOMPLEKSİ'NİN AÇILIŞ TÖRENİ

Adana-Ceyhan yolu üzerinde 72 dönümlük alan üzerine inşa edilen ve bünyesinde  elektronik satış salonu, 52 tüccar ofisi, çiftçi bekleme ve çok amaçlı toplantı salonu, gelişmiş laboratuvarlar ve 50 bin tonluk ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk tesisleri bulunan Adana Ticaret Borsası Yeni Hizmet Kompleksi’nin açılış töreni, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törene TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekili Tamer Dağlı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, AOSB Başkanı Bekir Sütçü, üyelerimiz, kamu ve sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti ve iş dünyasının temsilcileri, davetliler ve vatandaşlar katıldılar.

Törenin açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ticaret Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, modern bir komplekse kavuştuklarını belirterek; “Bugün açılışını yapacağımız yer, ticaret borsalarının asli görevi olan alıcı ile satıcıyı, üretici ile taciri buluşturan modern bir pazar yeridir. Adana Ticaret Borsası Kompleksi, 72 bin metrekare alan üzerinde 6 bin metrekare hizmet binası ve içerisinde elektronik satış salonu ile lisanslı depolarıyla, yetkili sınıflandırıcı en gelişmiş laboratuvarlarıyla hizmete girmektedir” dedi.

Tarım hasılası hedeflerinin 25 milyar lira olduğuna değinen Bilgiç; “Hedefimiz, 2023 ya da 2025 yılında işlem hacmimizi 25 milyar liraya çıkarmaktır. Şuan itibariyle tarımsal hasılada o rakam yok. Ancak sadece Çukurova’ya değil, Güneydoğudaki tarım hasılasını da burada değerlendirecek bir borsa projeksiyonu yaparak, buradaki tarım hasılasını Adana Ticaret Borsası’nda işlem görme noktasında hedefimiz 25 milyar liraya çıkarmaktır. Yıllardır özlemini çektiğimiz lisanslı depoculuğu hayata geçiriyoruz. Yeni tesisimizde bu sorunu çözmüş olacağız. Tüccar ofislerimiz 2 bin 500 m² kapalı alanda 52 ofisle üyelerimizin kullanımında olacaktır. Adana’mızda 50 bin tonluk ATB Çukurova Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk tesislerimizde, lisanslandırılarak hizmet vermeye başlamıştır. Projenin 2. kısmı tamamlandığında kapasitemiz 115 bin ton olacaktır” şeklinde konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, "Bugün dünya nüfusunun yüzde 45’i kırsal alanlarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 76 trilyon dolar olan Dünya Gayri Safi Hasılası içinde tarımın payı yüzde 4,2'dir. Tarımın toplam istihdamdaki payı ise yüzde 28,7 ile çok ciddi bir boyuttadır. Bu da, tarımın istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesi açısından da önem arz etmektedir." dedi.
  
Adana'nın dünya çapında bir şehir olduğunu ifade eden Tüfenkci, kentin bereketli ve verimli toprağa sahip olduğunu, 1913 yılında kurulan Adana Ticaret Borsası'nın Türkiye'ni en eski borsalarından birisi olduğunu söyledi.

Adana'nın, pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin hem üretim, hem pazarlama hem dağıtım merkezi olduğunu vurgulayan Tüfenkci, Türkiye’de yetiştirilen mısır ve soya fasulyesinin yarısının Adana'da üretildiğini, pamuğun başkenti olan kentin yeniden pamukta eski günlerine dönmekte olduğunu belirtti.

Tüfenkci, önümüzdeki dönem Adana'ya lisanslı pamuk deposunun da kazandırılacağını kaydederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Adana civarında Çukurova'da olduğu gibi Anadolu insanı için de tarım, her zaman önemli olmuştur. Bugün dünya nüfusunun yüzde 45’i kırsal alanlarda yaşadığı tahmin edilmektedir. Yaklaşık 76 trilyon dolar olan Dünya Gayri Safi Hasılası içinde tarımın payı yüzde 4,2'dir. Tarımın toplam istihdamdaki payı ise yüzde 28,7 ile çok ciddi bir boyuttadır. Bu da, tarımın istihdamın artırılması ve işsizliğin düşürülmesi açısından da önem arz etmektedir. Buna karşın özellikle tarım alanlarının daralması özellikle mevcut alanlardaki verimliliği arttırma noktasında bizlere önemli görevler düşüyor. Sadece verimliliğin arttırılması yetmez aynı zamanda oradan elde ettiğimiz ürünleri de pazarlama noktasında o tarım ticareti noktasında bizlere önemli görevler düşmektedir. Çiftçimiz ne kadar verimli üretirse üretsin ticareti önemli. Tarım bakanlığımız üretim noktasında, tarım ticareti noktasında sizlerle ve borsalarımızla, sanayicimizle, iş adamlarımızla beraber biz bu ülkenin tarımını en iyi şekilde değerlendirmek zorundayız. Sizler yol göstereceksiniz, hükümet olarak da iz sizin önünüzü açacağız."
  
Her zaman üreticinin yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerinin altını çizen Bakan Tüfenkci, "Bu senenin başında Başbakanımızın da açıkladığı gibi mazotun yüzde 50'sini biz vereceğiz. Buradaki amacımız üretimi arttırmak. Yeter mi yetmez. Şimdi dünyanın gittiği yere, yani lisanslı depolara biz gidiyoruz. Lisanslı depolara verdiğimiz desteklerle de özellikle tarım ticaretinin desteklenmesi noktasında önemli gayretler gösteriyoruz. Lisanslı depo başta çiftçilerimiz, üreticilerimiz için. İkincisi tarım sanayisinde iştigal eden sanayicilerimiz için. Onları depo maliyetlerinden kurtarıyoruz. Türkiye için de biz israfı önlüyoruz. Biz tarım ürünlerindeki kaybı önlüyoruz. O kaybı önleyerek hem üreticilere kazandırıyoruz aynı zamanda tüketicilere de kazandırıyoruz. " diye konuştu.

Tüfenkci, dünyanın en büyük sanayi ülkelerinin aynı zamanda dünyanın en büyük tarım ülkeleri de olduğunu, bu nedenle sanayileşirken tarımın da bir kenara bırakılamayacağını söyledi.
  
Lisanslı depo yapan herkesin, ülkenin neresinde yaparsa yapsın, lisanslı depo yatırımlarını 5. bölge teşvik yatırımları içerisine aldıklarını dile getiren Bakan Bülent  Tüfenkci, şunları kaydetti; "Daha önce 10 milyona kadar faizsiz kredi desteği veriyorduk şimdi bunu 20 milyon TL'ye kadar çıkardık. Bu önemli bir destek. Sadece bu desteği yapıp lisanslı depoların yapılmasını sağlamıyoruz aynı zamanda buraya ürününü koyacak çiftçilerimize, üretici birliklerimizin kira parasını da biz karşılıyoruz. Yetmedi, yetkilendirilmiş, sınıflandırılmış laboratuvarlar için de onun analiz parasını da devlet, hükümet olarak biz karşılıyoruz. O da yetmedi tarlasından bu depoya getirirken ürününü ton başına 25 lira da biz destek sağlıyoruz. Gelinen aşamada lisanslı depo kapasitesinin 1,7 milyon tonu hububat, 17 bin ton pamuk, 13 bin 500 tonu zeytin ve 17 bin tonu fındık olmak üzere toplam kapasite 1 milyon 774 bin tona ulaşmıştır. Kuruluş iznini almış 106 şirketin tamamının lisans alması durumunda ulaşmasını öngördüğümüz kapasite ise 9,5 milyon tondur. "

Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın kuruluşuna 6 Nisan 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile izin verildiğini hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu izin üzerine çalışmaları tamamladıkları ve bunu en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını ve derinliği olan bir borsayı hayata geçireceklerini söyledi.

Bölgesel ticaretten ulusal ticarete adım atılacağını, şeffaf derinliği olan, rekabet koşullarının en ideal şekilde işleyeceği yeni bir tarım ürünlerini ticaret platformunu da oluşturmuş olacaklarını vurgulayan Bakan Tüfenkci, bunu Borsa İstanbul ile birlikte yapacaklarını,  o platformları kullanarak bölgesel platformda ona entegre ederek inşallah sağlıklı bir borsayı Türkiye'ye kazandırmış olacaklarını kaydetti.

Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin artık dünyada bu alanda sayılı borsalardan biri olacağını, artık fındığın da kayısının da fiyatının belirlendiği sayılı borsalardan biri olacağını sözlerine ekledi.

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Adana’nın tarımdaki önemine değinerek; “Çünkü Adana’da dinamizm var. Hareket var. Bereket var. Sizden aldığım moral motivasyonu diğer 80 ildeki üyelerimizle paylaşıyorum. Adana, ticaret, sanayi ve turizm kenti. Aynı zamanda Adana, Türkiye'de tarımın yıldızı. Çukurova hem dünyanın hem de Türkiye'nin en büyük ve bereketli ovalarından birisidir. Her şey yetişiyor. İşte bu yüzden Adana, Türkiye’de tarımın hem merkezi hem yıldızıdır. Çünkü Adana, tarımsal üretimi, tarımdan nasıl para kazanılacağını ve tarıma dayalı sanayiyi Türkiye'ye öğreten şehirdir” dedi.
Ticaret Borsası Kompleksi’nin önemini de belirten Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti;
“Şimdi Adana tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesini kuruyor. Gıda, tarım ve hayvancılık piyasasını düzenleyenler ticaret borsalarımızdır. Ürün analizleri de borsalardaki laboratuvarlarda yapılmaktadır. Ürünlerin fiyatları, alıcı ve satıcının katılımıyla buralarda belirlenmektedir.
Artık Adana’daki gibi yeni tesislerimizde, ürünlerin fiyatı elektronik satış salonunda elektronik olarak belirlenmiş olacak. Akredite laboratuvarlarımız ve elektronik satış lisanslı depolarımız modern borsacılığı hizmetlerini üyelerimize sunuyoruz. Bugün Ticaret borsalarımız, dünyada örnek iş ve işlemler yapmaya başladılar. Bugün 57 İslam ülkesi, Türkiye'yi ve Türkiye'deki borsacılığı örnek almaktadır.
Son dönemde Türkiye’de gıda, tarım ve hayvancılık piyasasını geliştirecek üç tane önemli adım atıldı. Bunlardan birincisi lisanslı depolardır. Artık üretici ürettiği ürünü lisanslı depoya götürüyor. Önce laboratuvarda analizleri yapılıyor, ona göre sınıflandırılıyor ve depoya konuyor. Karşılığı verilen elektronik ürün senediyle finansmana erişimde teminat olarak bu senedi kullanabiliyor. Adana Ticaret Borsası’nın 50 bin tonluk hububat ve mısır lisanslı deposu hizmete açılacak. İkinci aşamada tamamlanınca, lisanslı deponun kapasitesi 115 bin tona çıkacak.
İkinci önemli mekanizma, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin öncülüğünde kurulan ürün ihtisas borsaları. Türk tarımının 50 yıllık rüyası olan ürün ihtisas borsası kurulumunu da tamamlanmak üzereyiz. Ürün ihtisas borsasının temelini de lisanslı depolar oluşturmaktadır. Lisanslı depodan aldığımız ürün senetlerini, ürün ihtisas borsasına götürüp satabileceğiz. Tıpkı Borsa İstanbul gibi bu da bir emtia borsası olacak. Bu borsalarımız ile birlikte artık tarım ve hayvansal ürünlerinin fiyatları ülkemizde belirlenecek. Adana Ticaret Borsamız da bunun ortağı olacak.
Üçüncü yeniliğimiz ise; borsa tescil yazılımı. Artık bütün üyelerimiz işyerlerinden, evlerinden, cep telefonlarından tescil yapabilecek. Borsaya gelmelerine gerek kalmayacak. Çeşitli kamu kurumlarını kapı kapı gezmenize gerek kalmayacak. Yeni sistem tüm kamu kurumlarıyla entegre çalışacak. Bu kapsamda üyelerimize büyük kolaylık olacak.
Bugün batıda bir ticaret borsası hangi standartlarda hizmet veriyorsa, Adana Ticaret Borsası da aynı standartta hizmet vermektedir. Bunu ben söylemiyorum. Tam tersine uluslararası bağımsız denetleme kurumları söylüyor”

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Ticaret Borsası Kompleksi’nin kente büyük katkılar sağlayacağına ifade ederek şu açıklamalarda bulundu;
“Tarımda ve tarıma dayalı sanayide bu gelişmenin sürdürülebilir olması hiç kuşkusuz, alt yapı yatırımlarının çoğaltılması ile mümkündür. Adana Ticaret Borsası Kompleksinin de bu yönüyle hatırı sayılır bir yatırım olduğuna ve üreticilerimize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum.
Bölgemizde üretilen en önemli tarımsal ürünlerin gerçek fiyatları Adana Ticaret Borsası'nda belirlenecek, ulusal ve uluslararası sektör için referans oluşturacaktır. Kısacası Adana’nın tarım sektöründeki var olan gücüne, güç katılacaktır. Kamu-özel sektör ayrımı yapmadan tarımda, sanayide, ticarette, sağlıkta, eğitimde ve kültürde el ele vererek, bu şehrin yarınlarını bugünlerinden daha aydınlık kılmak için, hep birlikte çalışacağız”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü kompleksin kent ve ülke ekonomisine önemli katkı koyacağını belirterek; “Adana bereketli topraklarıyla tarımda önder olmuş bir kenttir. Kentimiz şimdi de önemli bir yatırıma ev sahipliği yapıyor. Lisanslı depolarıyla artık Türkiye’de önemli katkı daha koyacaktır. Yeni tesisin kentimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Adana Ticaret Borsası bölgemizin tarım ürünlerini değerlendirmesi açısından, ufuklarından dolayı, şehrimize nitelik katacak bu yatırımdan dolayı kendilerini tebrik ediyoruz. Bundan sonra da dışarıya gıpta etmeyiz. Bizim de bu çorbada tuzumuz varsa ne mutlu bize, bu bize bir şereftir" şeklinde konuştu.

ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM