0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

21.09.2017 - Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun Katılımıyla Gerçekleşti

Borsamız, Adana Ticaret Odası ve Adana Sanayi Odası’nın girişimleriyle Çalışma Hayatı İstişare Toplantısı düzenlendi.


Düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’un yanı sıra Vali Mahmut Demirtaş, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Mehmet Şükrü Erdinç, Zülfikar İnönü Tümer, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları ve işadamları katıldı.


Toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, Çalışma Hayatı İstişare Toplantısına katılımlarıyla kendilerini onurlandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na hoş geldiniz diyerek programa katılanları selamladı.

Adana; tarihi,  verimli toprakları, her türlü tarımsal üretimin gerçekleştirilmesine uygun iklimi ve ticaret kültürü ile Türkiye’nin önemli illerinden birisi olduğuna dikkat çeken Vali Mahmut Demirtaş, “İstanbul’la beraber Türkiye’de sanayileşmenin başladığı ilk şehirdir. Adana; Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin gibi çevre illerde bulunan 7 milyonu aşan bir nüfus için bölgesel bir çekim merkezidir. Ayrıca ulusal planlarda Çukurova, etkisi Ortadoğu’da da hissedilecek potansiyele sahip metropol olarak belirlenen tek bölgedir. Adana altyapı, konum, insan kaynakları, hammadde gibi üretim için vazgeçilmez bileşenlerin hepsine sahiptir. Bu açıdan, ülke ekonomisine önemli katkıları bulunmakla birlikte, üretim alanında İstanbul’a alternatif illerin de başında gelmektedir” dedi.
Vali Demirtaş, ülkede özellikle son yıllarda terör, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında ülke ekonomisini hedef alan birçok saldırı ile karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, “Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimizin ve milletimizin göstermiş olduğu irade ve dayanışma ruhu sayesinde bu girişimler emeline ulaşamamıştır. Etkilerini ülkemizde de hissettiğimiz Ortadoğu’daki iç karışıklıklar ve uluslararası finansal krizler nedeniyle oldukça zor bir dönemden geçiyoruz. Bu krizlere rağmen hükümetimizin üretime, üreticiye ve çalışanlara yönelik uyguladığı teşvik paketleri ile istihdam politikaları sayesinde Türkiye, gayri safi milli hasılasını artırmaya devam etmektedir. TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde ilan edilen 2. Çeyrek büyüme rakamları da güçlü ekonomik büyümenin ivme kazanarak devam ettiğini göstermektedir. Bu büyümeye katkı sunmak adına, Adana Valiliği olarak bizler de yatırımcılarımızın önünü açmak ve onlara destek olmak için tüm birimlerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızla buluşma toplantıları kapsamında ekonomiye özel bir önem veriyoruz, iş adamlarımızın sorunlarının giderilmesi için azami gayret gösteriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile başlatılan “Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği” projesi kapsamında, ilimizde en az 15.000 istihdam artışı sözü verilmiştir. Bu çerçevede iş dünyamızla çeşitli platformlarda bir araya gelerek projenin önemini vurguladık ve projenin bizzat takipçisi olduk. İstihdam seferberliğinin başlangıç tarihinden, Temmuz ayı sonu itibariyle geçen sürede 35.498 kişiye özel sektörde ilave istihdam sağlanmıştır. Bu sebeple Adana iş dünyası, verdiği sözü yerine getirmenin gururunu yaşamaktadır. Bununla birlikte daha fazla çalışmak ve daha fazla istihdam üretmek yükümlülüğünün de bilincindedir. Zira ulaşılan her eşik, bir sonraki hedefin temelini oluşturmaktadır” diye konuştu.
Adana’da 40.044 adet faal işyeri bulunduğunu dile getiren Vali Demirtaş, “Bu işyerlerinde 361.062 kişi istihdam edilmektedir. Türkiye’nin ulusal ölçekte ortaya koyduğu 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için topyekûn kalkınmanın şart olduğu aşikârdır. Bütün bölgelerimizin bu hedeflere azami katkı sunması gerektiği açıktır. Adana bu sorumluluğun farkındadır. Türkiye'yi dünyanın en güçlü 10 ekonomisinden biri haline getirmek için şehrimizdeki tüm ekonomik aktörler, gayretlerini azami ölçüde sahaya yansıtacaktır. Adana'nın çalışma hayatındaki bu dinamik yapısına başta şahsınızın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ve hükümetimizin bugün olduğu gibi gelecekte de yardımlarını ve desteklerini esirgemeyeceğine olan inancımız tamdır. Bu vesile ile bu önemli toplantıda bizleri yalnız bırakmayan Sayın Bakanımıza tekrar hoş geldiniz diyor,  hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” şekline konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ise bu dönemde en çok istihdama önem vereceklerine değindi. Türkiye'nin istihdam oluşturmada son 10 yıl içerisinde  Avrupa'nın en başarılı ülkesi haline geldiğini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 15  Avrupa Birliği ( AB) ülkesi son 1,5 yıl içerisinde istihdam kaybı yaşarken Türkiye'nin yüzde 31,2'lik istihdam artışının rekor olduğunu kaydetti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ikinci açıklanan ekonomik büyüme raporlarına bakınca 2. çeyrekte yüzde 5,1 oranındaki büyüme oranının, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde büyümesini daha güçlü şekilde devam ettireceğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, Kişi başına düşen milli gelirin 2002 yılından bu yana 3 bin 500 dolar seviyelerinden 11 bin dolara geldiğini hatırlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, iş sağlığı ve güvenliğinde sıfır toleransla hareket edeceklerini de belirtti.
Kayıt dışı istihdamı da ele alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Kayıt dışında cezayı öncelemiyoruz. Kayıt dışı istihdamla ilgili mücadele araçlarının çeşitliliğini artırarak yapacağımız çalışmalar önümüzdeki dönemde olacak. Mevsimlik tarım işçileri de önümüzdeki dönemde çalışacağımız alanlardan biri olacak. Suriyeli kardeşlerimizle ilgili de yeni bir projeye başlayacağız. Çok büyük bir proje olacak. Gençleri, kadınları da geleceğin mesleklerine hazırlayacağız. Özellikle bilişim olmak üzere geleceğin meslekleriyle ilgili programlarımızı kodlama, bulut uzmanı gibi iş kollarında üst seviyeye çıkartacağız" şeklinde konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, konuşmasına şöyle devam etti; "Taşeron konusuyla ilgili beklenti söz konusu. Bununla ilgili Maliye Bakanlığımızla birlikte göreve geldiğimiz ilk günden itibaren çalışıyoruz.  Türkiye gündeminden bu konuyu kaldırmayı arzu ediyoruz. Geçmişe bakınca ki ben taşeron örgütlenmesi yapmış bir sendikanın genel başkanlığından milletvekilliğine geçtim. Taşerondaki kardeşlerimizin sorunlarını beklentilerini çok iyi biliyoruz ama yapılan düzenlemeleri de çok iyi biliyoruz. Geçmişte çok kuralsızdı ama bugün sendikal örgütlenmenin yapıldığı, izin haklarının, ücretlerin devlet güvencesinde olduğu, toplu sözleşmelerin yapıldığı daha kurallı bir sistem var. Beklentinin sınırlarını da biliyoruz. İnşallah bir çözüm konusunda irademizi ortaya koyacağız, önümüzdeki dönemde hem Türkiye'nin hem taşerondaki kardeşlerin gündeminden bu konuyu çıkarmayı arzu ediyoruz." Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, konuşmasının ardından iş dünyasından kişilerin sorun ve taleplerini dinledi.
 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM