0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER

25.12.2017 -GİRİŞİM SERMAYESİ ADANA BULUŞMASI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ‘Girişim Sermayesi Anadolu Buluşmaları’ etkinliğinin dördüncüsü Adana Ticaret Borsası, Adana Sanayi Odası ve Adana Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlendi.

Sanayici ve iş adamlarının katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “15 Temmuz hain darbe girişimi ve sonrasında ülke olarak zor bir dönem yaşadık. Belirsizlik ve kaos ortamında ekonomi adeta durma noktasına geldi. Reel ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmelerden sanayicimiz, tüccarımız, çiftçimiz, ihracatçımız olumsuz yönde etkilendi, önemli sorunlarla karşı karşıya kalındı.
Hükümetimiz tarafından piyasanın canlandırılmasına yönelik uygulamaya konulan finansman destekleri, özellikle Kredi Garanti Fonu ve Eximbank’ın etkin şekilde kullanılması, bu zor dönemin atlatılmasında önemli bir itici güç oldu. Sağlanan finansman kaynağı ile ekonomik çarklar yeniden dönmeye, piyasalar normalleşmeye başladı.
Başta KOBİ’ler olmak üzere işletmelerin finansal anlamdaki sıkıntılarını gidermeye, üretim ve istihdamı teşvik etmeye yönelik düzenlemeler sayesinde sanayicimiz üretmeye, istihdam yaratmaya, ihracatçımız ihracata devam ederek ayakta kalma ve ülke ekonomisine katkı yapmaya devam etti.
Yaşananlar, finansmanın Ülke ekonomisinin sürdürülebilir şekilde gelişimi açısından elzem olduğunu net şekilde ortaya koymuştur. Bu anlamda istikrarlı ve güvenli bir iş ortamının yaratılması da en az finansman kadar büyük önem taşımaktadır.
Çok şükür ki zamanında alınan önlemlerle yaşanan darboğaz kısa sürede atlatılmış. Ülkemiz uygulamaya konan önlemlerle büyüme rekorları kırmaya başlamıştır.
Bundan sonra bir vatandaş ve sanayici olarak bize düşen, daha fazla üretmek, istihdam yaratmak ve daha fazla ihracat yapmaktır.
Bu anlamda daha fazla yatırıma ve daha fazla finansmana ihtiyaç duymaktayız. Bu doğrultuda bugün burada bizlerle olan yatırım fonlarıyla işbirliği içinde hareket edebiliriz.

Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ise, Adana ve Çukurova’nın Türkiye ekonomisindeki yerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Adana iş dünyası olarak biz bu misyonu ve dinamizmi sürdürmekle kendimizi mükellef sayıyoruz. Geçtiğimiz yıl oda bütçemizden 10 milyon TL katkı koyarak işletmelerimize 110 milyon TL tutarında finansman imkanı sağladık. Adana büyürse Türkiye büyür inancıyla ilimizin gelişimi için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” dedi.

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajans Başkanı Arda Ermut da yakın gelecekte Türk Lirası’nın değer kaybının telafi edileceği ve enflasyonun düşeceğini söyledi. Ermut, Kredi Garanti Fonu’nun öneminden bahsederek, “Yakın gelecekte kredi faizlerinin de istediğimiz hale geleceğine inanıyoruz. Girişim sermayesi her zaman ve her şart altında kobilerimizin büyümesi için çok önemli bir alternatif. Bu fonlar sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmeler 5 ila 7 yıl içerisinde büyük işletmelere dönüşebiliyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Başkanı Hakan Yurdakul, dünyanın artık değiştiğinden bahsederek, şunları kaydetti:
“Amerika, gittikçe içerisine kapanan ve küresel ticareti baltalayan pozisyona gitti. Tam ters tarafta liberal olmasına alışık olmadığımız Çin’in ise liberallerin lideri olmaya doğru gittiğini gözlemlediğimiz dünyada yaşıyoruz. Dünya değişirken ülkeler de değişiyor. 2013 yılında bir filmde Amerika için, ‘USA is not a country but a business’ denerek bahsediliyor. Bu cümlenin karşılığı ‘Amerika bir ülke değil bir işletmedir’ demek. Aslında bu sözde büyük devletlerin ülkelikten çıkıp işletmeye dönüştüğünü tasavvur eder. Allah’a şükür bizim ülkemiz hala bir vatan ama bu değişen dünyada ülkelerin de aynen şirketler gibi kısa orta vadeli çıkarlarıyla oynadıkları ve ekonomik savaşlara gidiyoruz gibi gözlemleniyor.”
Sanayi işletmelerinde artık organik büyümenin ortadan kalktığından da bahseden Yurdakul, “Türkiye büyük bir ülke, Türkiye’nin küresel anlamda söz sahibi olması güçlü bir ekonomiye ve güçlü şirketlere dayanıyor. Bu değişen ve bildiğimiz gibi olmayan dünyada organik büyüme doğru bir yöntem olmaktan çıkıyor. Şirketler hızla büyüyor, alanlara yayılıyor falan. Sizin böyle bir dünyada sanayici olarak şirketinizi biraz büyütüp oğlunuza devretmeniz onun da torununuza devretme devri ortadan kalkıyor. Birleşmeler ve satın almalar artık ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Daha sonra söz alan Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler de etkinlik ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Etkinlik daha sonra sunumlar, şirket yöneticileri ve girişim sermayesi fonlarının yöneticileriyle görüşmelerle devam etti.

ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM