35 C
Adana
Çarşamba, Temmuz 17, 2024

Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Mesleki Eğitim Alanı

Yayın Tarihi:

Denetimli serbestlik; şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı, iyileştirmeleri için ihtiyaç duyulan hizmet, program ve kaynakların sağlandığı, yeniden suç işlenmesini önlemeyi ve toplumun korunmasını amaçlayan bir ceza ve infaz sistemidir.

Denetimli serbestliğin misyonu ise Anayasa’ya, uluslararası kanunlara, ulusal mevzuat sistemine bağlı ve insan haklarına saygılı olarak denetim tedbirinin infaz edilmesini sağlamak; yükümlüyü topluma yeniden kazandırmak ve mağdurun suçtan doğan zararını en aza indirgemektir.

Denetimli serbestlik kapsamında yerine getirilen yükümlülüklerden biri de kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğüdür.

Kamu yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğünün öncelikli hedefi; kamunun ücretsiz iş gücünden yarar sağlaması, yükümlülerin sosyal hayata uyumları, sorumluluk bilinçlerinin gelişmesi ve iş disiplini kazanmalarıdır. Bu amaçla Seyhan Belediyesi ile Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında 2019 yılında imzalanmış, 21 Mart 2022 tarihinde de yenilenmiş bir işbirliği protokolü ile Seyhan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün bulunduğu 10.000 m2’lik alanın 2.000 m2’lik bölümü üzerine “Mesleki Eğitim Alanı” oluşturulmuştur.

Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü Mesleki Eğitim Alanında “Ahşap Atölyesi” ve “Giysi Tadilatı/Terzilik Atölyesi” bulunmaktadır.

Ahşap Atölyesi:

Bu atölyede, Seyhan Belediyesi işbirliğinde, maddi imkansızlıkları olan vatandaşların yaşadıkları köylerdeki/mahallelerdeki okulların yıpranmış okul sıraları yenilenmektedir. Çoğu zaman temrinlik malzemenin Seyhan Belediyesi tarafından karşılandığı 9 köy okulunun sıraları denetimli serbestlik yükümlülerince yenilenmiştir. Ekonomik ömrünü tamamlamış okul sıralarının yenilenmesi işlemlerine devam edilmektedir.

Ayrıca bu atölyede, yükümlüler tarafından ahşap oyuncaklar imal edilmekte ve üretilen oyuncaklar protokol tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde çocuklara hediye edilmektedir.

Giysi Tadilatı Atölyesi:

Bu atölyede, temrinlik malzemesi Seyhan Belediyesi, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Sanayi Odası, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İş İnsanları tarafından karşılanmış “Giysi Tadilatı Kursu” açılarak yükümlüler meslek edindirilmektedir. Atölyede pelüş oyuncak imalatı gerçekleştirilmekte ve bu oyuncaklar yine maddi imkansızlıklar yaşayan köylerdeki okullarda eğitim gören çocuklara ulaştırmakta, aynı zamanda protokol tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde yine çocuklara hediye edilmektedir.

Su Bazlı Boya Kursu:

Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 20 yükümlünün yer aldığı 3 Mobil Boya Ekibi kurulmuştur. Boyacılık Kursuna kayıtları yapılan mobil ekiplerimiz tarafından Adana ilinde bulunan köy okulları ile kamu kurumlarının boya ve tadilat işleri gerçekleştirilmiştir. 2023 yılı içinde 6 köy okulu, Adana Bölge İdare Mahkemesi, Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Adana Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün muhtelif alanları boyanmıştır.

Böylece;

Atölyelerde çalıştırılan yükümlüler hem meslek sahibi olmakta he de kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalışma yükümlülüğünü yerine getirmiş olmaktadır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça dikkat çeken bir infaz yöntemi olan ve denetimli serbestlik sisteminin temel felsefesini en iyi yansıtan uygulamalar arasında yer alan kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğü kapsamında bugüne kadar ihtiyacı olan pek çok kurumumuza hizmet sağlanmaya devam edilecektir.

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et