Çukurova bölgesinde buğday hasat döneminin başlamasıyla birlikte Buğday Hasadı, Lisanslı Depoculuk Sistemi ve Elektronik Alım Satım İşlemleri konularında Ticaret Borsamızda bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya TMO Adana Şube Müdürü Mehmet Taylancı, Adana Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, Lisanslı Depo işletmecileri, üreticiler ile muhtarlar katıldı.
AMACIMIZ BÖLGEMİZ ÜRETİMİNE KATMA DEĞER KATMAK
Adana Ticaret Borsası Kompleksinin Türkiyedeki 365 oda borsa içerisinden birinci seçilerek ödülünü Cumhurbaşkanından aldıklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu tesisi Adanamıza bölgemize kazandırmak bizler için bir onurdur. Birincilik ödülü alan bu eser yıllarca ülkemize hizmet edecektir. Çukurova verimli, bereketli bir ova. Bizlerin amacıda borsa olarak üyelerimizin, üreticilerimizin, paydaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak, bölgemiz üretimine katma değer yaratmaktır.”
LİSANSLI DEPOCULUK HIZLA GELİŞİYOR
Lisanslı Depolara devletin ciddi destekler verdiğini söyleyen Başkan Bilgiç, “Bu destekler: Depo Kira Desteği (ÇKS miktarınca ton başına aylık 6 TL), Analiz Ücreti Desteği (Araç başına 25 TL), Nakliye Desteği (Ton başına 25 TL), Stopaj Vergisi Muafiyeti, KDV Muafiyeti, Kredi imkanı, Peşin ve değerinde satış imkanı gibi destekler. Son iki yılda insanlar Lisanslı Depoların önemini anlamaya başladı. Türkiye genelinde 68, ATB ELÜS Platformuna Bağlı 14 Lisanslı Depo Şirketi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Hatay’da diğer ikisi ise Kahramanmaraş’ta bulunmaktadır. Toplamda yaklaşık 600 bin ton mısır depolama alanı mevcuttur. Bu anlamda bölgenin potansiyeli sağlam bir şekilde ayakta kalmalı, sistem iyi çalışırsa hem üyelerim hem üreticilerimiz kazanır hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Milli bir değer olan tarım ürünlerimiz en sağlıklı şekilde depolanır. Bu tesislerin yüksek kapasite ile dolu dolu çalışmasını sağlamalıyız. Türkiye genelinde Lisans alan şirketlerin ürün grubuna baktığımızda; hububat, pamuk, zeytin-zeytinyağı ve fındık görülmektedir. ATB’nin yeni kompleksi gerçek borsacılık işlevini hakkıyla yapacak niteliktedir. Önümüzdeki günlerde depolama kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Bu toplantının sezon başında yapılması sektör için çok önemlidir.” diye konuştu.
Başkan Bilgiç konuşmasının ardından Adana Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ve İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, katılımcılarla görüş alış verişinde bulundu.