Mayıs 2021 Olağan Meclis toplantımız Meclis Başkanımız Osman Bağış’ın başkanlığında gerçekleştirildi. 2020 yılında yaşanan kuraklığın bu yılda devam ettiğini ifade eden Adana Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, “Kuraklık demek ürün kaybı demektir. Ürün kaybı demek dışa bağımlılık demektir. Bu yüzden ‘su hayattır’ diyerek Su ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı kurulması fayda sağlar” dedi.
SU HAYATTIR
Meclis Başkanımız Osman Bağış’ın açtığı Olağan Mayıs ayı meclis toplantısında gündemi değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, “Son 50 yılın en kurak 2 yılını geçiriyoruz. Bu kuraklık da Türkiye’nin birçok bölgesini olumsuz yönde etkiledi. Bazı bölgelerimizde ürünlerde kayıplar çok çok fazla oldu. Bu kaybı telafi etmek için ister istemez dışarıdan ithal etmek zorundayız. Bu da döviz kaybı demektir. Aynı zamanda da cari açığın yükselmesi demektir. Bunu önlemenin bir yolu da; yağışın az olduğu yıllarda mevcut su imkanını planlamak, ihtiyaca göre ürün belirlemek gerek. Su olmadığı zaman hayatın devam etmesi mümkün değildir. Suyu da iyi yönetmek ve kıymetini bilmek lazım. Ülkemizde devletimiz tarafından bu konuda ileride yaşanabilecek sıkıntıların çözümü için mutlaka bir bakanlık kurulması lazım. Yoksa doğal kaynaklarımız gün geçtikçe azalacak ileride telafisi zor bir durum ortaya çıkaracaktır. Susuz bir hayat düşünemeyiz.”
ÜRETİMİ PLANLAMALIYIZ
“İnsanları yalnızlaştıran, bir birinden uzaklaştıran pandeminin yarattığı sıkıntılı süreci geri bırakarak 2022 yılı hem sağlık açısından hem iş hayatı açısından ülkemizin de yeniden ayağa kalkacağı hepimizin mutlu ve huzurlu olacağı bir yıl olur. Çünkü 2021 yılını bu sıkıntılarla geçireceğiz gibi görünüyor. Temennimiz 2022’de eski günlerimizden daha iyi bir noktada olmak. Çukurova’da bütün ürünlerimizin hasatları yavaş yavaş başladı. Soğan, patatesle başladık arkasından karpuz, buğday devam ediyoruz ama bazı ürünlerde üreticimiz mutlu olamıyor. Soğanın bir kısmı tarlada kaldı, ATB olarak hep ifade ettiğimiz bir şey var; Ürün planlaması yapılması lazım bir türlü bunu yapamıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, paydaşlar, üreticiler her biri bunun bir ayağı olmak zorundadır. Aksi halde tarımda sürdürülebilirliği sağlayamayız.”
GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
“Buğday fiyatlarını Cumhurbaşkanımız açıkladı. Mutlu olduk ama arkasından bir hafta sonra akaryakıttaki fiyat ayarlaması neredeyse her şeyi aldı götürdü. Bu durumda üreticinin kazanması mümkün değil. Üretmek lazım. Üretmek içinde girdi maliyetlerini düşürmek lazım. Aksi halde sürekli ithal eder hale geleceğiz. Tohumların birçoğunda halen dışa bağımlıyız. Üretici kazanırsa ülke kazanır. Bunun en iyi yaşanmışlığını pandemi sürecinde bizzat gördük. Beslenmeyi sağlayamazsak insanımızın mutluluğundan söz edemeyiz. Sağlıktan sonraki en önemli konu gıdadır. Eve de kapanıyorsunuz ancak beslenmek zorundasınız.
NEFES KREDİSİ 1 HAZİRANDA
“Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin önderliğinde bugüne kadar defalarca nefes kredilerimiz oldu. Yine pandemi dönemindeki en sıkıntılı günlerimizde ekonomik olarak çözüm için nefes kredisiyle 1 Haziran da TOBB’nin önderliğinde oda borsaların desteğiyle buna tekrar başlıyoruz. Bunda cirosu bir milyon liraya kadar olan firmalar için 50 bin lira, cirosu 10 milyonun altında olanlar için de 200 bin liraya kadar, banka kredilerinden düşük %17,5 faizle bir destekle inşallah üyelerimize az da olsa bir nefes olur diye düşünüyorum. Buradan üyelerimize seslenmek istiyorum, 1 Haziranda az da olsa onlara bir katkı olursa bu bizi mutlu eder” dedi.