15 C
Adana
Cumartesi, Kasım 23, 2024

Kasım 2019 Olağan Meclis Toplantımız Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi:

Ticaret Borsamızın 20. Olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, “Ülkesine katma değer yaratmak ve geçimini sağlamak için üreticilerimiz her türlü zorluğa ve maliyete rağmen topraklarını cesurca ekip, biçmektedir.” dedi. 20. Olağan meclis toplantımız Borsa Kompleksimizde tüm meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Oturumu açan Meclis Başkanımız Osman Bağış, buğday üreticilerine diğer ürünlere göre pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğinden söz etti. Bağış, konuşmasında “Bölgemizde ekilen tarla ürünlerinden buğday, ayçiçeği, mısır, pamuk ve soyada bu yılın hasadını tamamlamış bulunmaktayız. Bu ürünlerin tarla verimleri geçmiş yıllara göre ortalamanın altında kalmıştır. Özellikle pamukta hem verim hem de fiyatın düşük olması üreticisini üzmüştür. Narenciyede yapılan topyekün mücadele Akdeniz Sineği zararlısına karşı büyük başarı elde edilmiştir. İhracata giden narenciyede sorunla karşılaşılmaması üreticiyi memnun etmiştir. İnsanlık için en stratejik ürün olan buğdayın bölgemizde ve ülkemizde üretiminin arttırılması gerekmektedir. Bölgemizde A.99 buğday şuan 1700-1750 TL fiyatlara yükselmiştir. Buğday üreticisine pozitif ayrım yaparak desteğin ciddi şekilde arttırılması gerekmektedir. ‘Ambarın anahtarı kimdeyse güç ondadır’ derler. Ambarların dolu olması dileğimdir” dedi.

Gündem gereği konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, “Tarım önemli ve bu önem her geçen gün artıyor. Bereketli topraklarımızda göz ardı edilmeden en güzel şekilde tarımın yapılması gerekiyor. Üreticilerimiz bunu en güzel şekilde yapıyor ama enflasyonun, girdi maliyetlerinin, fiyat artışlarının karşısında boğulmaması lazım. Her şey pahalı. Çözüm üretilmesi destek verilmesi lazım. Tüm bu pahalılığa karşı tarımı yapan insanlar cesur insanlardır. Bu cesur insanlarımıza hükümetimizin destekleri var ama yeterli olacak Tarım Kredileri ve gübre fiyatlarında uygun fiyat desteklerini 2020 yılında bekliyoruz. Katkı sağlandığında tarımda ihracatımız artar. Hatta ithal ettiğimiz ürünlerin birçoğunu da bu topraklarda yetiştiririz.”

“Buğday bu yıl iyi prim yaptı. Fiyatında yüzde 30-35 artış var. Buğdayımız turfanda olduğu için hem maddi açıdan hem de Türkiye’nin ihtiyacının karşılanmasında önem arz ediyor. Buğdayın ekim alanlarına pamuk, soya, ayçiçeği gibi farklı ürünler ikinci ürün olarak ekilmektedir. Bu açıdan da önemlidir. Narenciye hem hasadı hem de ihracatıyla iyi gidiyor. Tohumu toprakla buluşturan insanlar yağış bekliyor.”

“2020 beklentilerimize bakıldığı zaman borsamızın da paydaşı olduğu Tarımda Hayvancılık ve Su Ürünleri OSB’ler faaliyete geçecektir. Cumhurbaşkanımızın Tarım Şurası’ndaki konuşmasında bölgemizde kurulacak olan su ürünleri OSB’den bahsetmesi Adana için önemli bir şanstır. Bununla birlikte Adana Valimiz Mahmut Demirtaş’ın üstün gayretleri ve liderliğinde Tarım OSB, Gıda OSB, Su Ürünleri, hayvancılıkla ilgili OSB’ler 2020’de inşallah start alacaktır. Tüm bu çalışmalar bölgemizin tarım ve hayvancılık potansiyeline çok ciddi katkılar sağlayacaktır.”

“Ben buradan yetkililere seslenmek istiyorum; primleri 2020 yılının ilk aylarında açıklasınlar ki üreticiler ekim planlamasını ona göre yapsınlar. Bin bir zahmetle, alın teriyle ekip biçtiklerini, üretim sonunda ne ile karışılacaklarını bilsinler. 2019 yılı ürünlerin tamamı bitti. Eğer tarımı canlandıracaksak, üreticiye can suyu vereceksek 2019 yılı desteklemelerini de çok geciktirmeden verilmelidir. En geç 2020 yılının ilk çeyreğinde ödenmesi üreticileri memnun edecektir. Bu konuyu hükümetimizin kendi programına alıp, değerlendirmelerini bekliyoruz. Tarım sektörünün milli ekonomideki yeri her geçen gün daha da artıyor. Göz ardı edilmemeli, aksine sürdürülebilir olmalı, üretimi sağlayabilmek için gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerine devam edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et