10 C
Adana
Cuma, Aralık 27, 2024

Haziran 2021 Olağan Meclis Toplantımız Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi:

Ticaret Borsamızın 2021 yılı Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısı Meclis Başkanımız Osman Bağış başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Meclis Başkanımız Osman Bağış, son yıllarda bölgenin en büyük sorunlarından birinin kuraklık olduğuna dikkat çekerek, “Pandeminin çözümü nasıl aşı ise kuraklığın aşısı da ‘Sulu Tarımdır’” dedi. Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç de söz alarak, “Ekilen soğanın tarlada kalmaması, karpuzda iflasın yaşanmaması aksine üreticinin emeğinin karşılığını alması için ‘Tarımda Planlama’ şarttır” dedi.

OSMAN BAĞIŞ, “KURAKLIĞIN AŞISI SULU TARIMDIR”

Covid-19 pandemisi kısıtlamalarının sona ermesi nedeniyle yaşamın yavaş yavaş normale dönmeye başladığını söyleyerek meclis oturumunu başlatan Meclis Başkanımız Osman Bağış, son yıllarda bölgenin en büyük sorunlarından birinin kuraklık olduğuna dikkat çekerek, “Pandeminin çözümü nasıl aşı ise kuraklığın aşısı da ‘Sulu Tarımdır’” dedi.

İMAMOĞLU SULAMA PROJESİ BÖLGE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Çiftçinin üretmeye devam ederken en büyük korkusunun kuraklık olduğunu da sözlerine ekleyen ATB Meclis Başkanı Bağış, “2021’de yağışlar 2020 yılına göre yüzde 25 azaldı. İklim değişikliği dikkate alınarak tarım arazileri bir an önce suya kavuşturulmalıdır. Bu kapsamda bir süre önce başlatılan İmamoğlu Sulama Projesi kapsadığı ilçeler de düşünüldüğünde bölge için hayati önem taşıyor. Bu sebeple bakanlığımızın bu projeyi bitirmek adına desteğini arttırmasını bekliyoruz” diye konuştu.

ŞAHİN BİLGİÇ, “PANDEMİDE NORMALLEŞME UMUT VERİYOR”

Pandemi sürecinde yaklaşık bir buçuk yıla yakın süredir hem dünya hem ülke hem de Adana olarak bu süreci en az kayıpla telafi etmenin yollarını aradıklarını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, yaptığı aylık değerlendirmesinde “Kovid-19 virüsü farklı mutasyonlarla üremeye devam ediyor. Kolay kolay da kurtulacak gibi değiliz. Normalleşme gayet güzel ancak korunma tedbirlerine devam etmeliyiz. Ticaret Borsalarımız tarımsal ve hayvansal ürünlerimizin işlem gördüğü yerlerdir. Yaşanan pandemi süreci tarımın, gıdanın ve dolayısıyla beslenmenin önemini bir kez daha gösterdi. Ülkemiz tarımsal üretimi dünyada ilk 10’da Avrupa’da ise ilk sıradadır. Buna rağmen üzülerek belirtmeliyim ki halen dışa bağımlılığımız devam ediyor. Bu bağımlılıktan ne yapıp edip bir an evvel kurtulmalıyız. Bu güne kadar yapmış olduğum bir çok değerlendirmemde üstüne basa basa ifade ettiğim ‘Tarımda Planlama’nın yapılması çok çok önem arz ediyor. Eğer planlayamazsak bölgemizde de görüldüğü üzere soğan tarlada kalıyor, karpuz eken üretici iflas ediyor. Bu da önümüzdeki günlerde üretimde sürdürülebilirliği ortadan kaldıracaktır. Devletimizin tarımda hatta hayvancılıkta planlamayı paydaşlarıyla beraberce yapmalıdır. Geçmişte Havza Modelleri vardı. Bu model yaşama geçirilebilseydi; hangi ürünün nereye ve ne kadar ekildiği belli olacaktı. Plan dahilinde hangi ürüne ne kadar destek verileceği önceden duyurulsaydı tarımda sürdürülebilirlik sağlanırdı”

TARIMDA ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ DENGESİ KURULMALI

Sadece üretici değil, tarım hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilgilendiren bir alan. Denge iyi kurulamazsa üretici para kazanamıyor, tüketicinin maliyeti artıyor. Bu denge kurulması halinde emin olun üreten, tüketen dolayısıyla ülke kazanacak. Burada 83 milyon insanımızın memnuniyeti var. Ülke tarımında 2020’de yaklaşık %5’lik bir büyüme yaşandı. Tüm yaşanan sıkıntılara rağmen bu büyüme gayet olumlu. İnşallah normalleşme süreci daha da iyiye gider bu büyümeyi önümüzdeki yıllarda daha da arttırırız. Bu topraklarda ne ekseniz yetişiyor, kıymetini bilmek lazım. Bir kez daha ifade edeyim bir karış toprağı boş bırakmamalıyız. Ticaret Borsalarımız üretenin emeğinin karşılığı fiyatın en iyisini buldukları yerdir. Çünkü ürünler gerçek değerini borsalarımızda bulur. Kurucu ortağı ve acentesi olduğumuz; Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TURİB) günden güne gelişiyor, kazandırıyor ve işlem hacmi büyümeye devam ediyor. Artık buğday, mısır, pamuk gibi bir çok milli değerimiz olan tarım ürünlerimiz bu platformda alınıp satılıyor. Taraflar daha da memnun oluyor. Tabii ki bu sisteme hayat veren en önemli konu Lisanslı Depoculuktur. Üyelerimizi, üreticilerimizi Lisanslı Depolarımıza ürün dökmeye davet ediyorum. Çünkü Lisanslı Depolara konan ürünlere devletimizin nakliye, fire, vergisel, faizsiz kredi, kira ücreti gibi birçok desteği var”

BORSAMIZIN 2021 YILI İLK 6 AYI HEDEFİMİZİN ÜZERİNE ÇIKTIK

Bu dönemde işlem hacmimiz 5,6 milyar TL oldu. Yıl sonunda bu rakamlar hedefimizin üzerine çok daha çıkacaktır. Ticaret Borsamızın faaliyetleri günden güne daha da artıyor, yeni yeni projelere imza atıyor ve diğer borsalara örnek olmaya devam ediyor. Bu 6 aylık süreçte işlem hacmindeki büyümemiz yaklaşık %45’lerdedir. Bu büyüme; ilimize, bölgemize ve ülkemize katma değer demektir. Bu değerde emeği olan yönetim kurulu ve meclis üyelerimize, personellerimize teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle önümüzdeki günlerde yaşayacağımız Kurban Bayramımızı kutluyor, ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa öncelikle sağlık, mutluluk, huzur ve bereket getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et