Ticaret Borsamız, Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Adana Zirai Üretim İşletmesi Tarımsal Yayım ve Hizmetiçi Eğitim Merkezi (TAYEM) işbirliği ile Kırsal Kalkınma Ve Çevrenin Korunması’na Katma Değer Sağlamak İçin Süne İle Biyolojik Mücadele çalışması kapsamında Sarıçam İlçesi Çiçekli Mahallesi’nde doğaya Parazitoit (Faydalı Böcek) salımı yapıldı.
Parazitoit (Faydalı Böcek) salımına Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, Meclis Başkanımız Osman Bağış, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Sabahattin Yumuşak, Meclis Üyemiz Seçil Sarısoy, Genel Sekreterimiz T. Gökhan Öztürk, Ticaret Borsamızın personeli, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla, Adana İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Yusuf İzzetışık, TAYEM Müdürü Emin Tepeli, Çiçekli Mahalle Muhtarı Muzaffer Irmak, üreticiler ile üyelerimiz katıldılar.
150 BİN ADET PARAZİTOİT SALIMI YAPILDI
Daha önce buğday üreticilerine destek olmak, tarımsal çevreyi korumak, kentin ekonomisine, sosyal gelişimine katkı sağlamak ve süne ile biyolojik mücadele için doğaya keklik ve parazitoit salımı yapıldığını ifade eden Başkanımız Şahin Bilgiç, yaptığı açıklamada “Bu çalışmanın devamlılığını sağlamak amacıyla bu yılda 150 bin adet parazitoit salınımı yapılarak üreticilerimize, üyelerimize ve ilimiz tarımına katkı sunmayı amaçladık. 2010-2017 yılları arasında yapılan süne ile biyolojik mücadele çalışmaları kapsamında sekiz (8) yılda 5.500 adet keklik ve yaklaşık 1,65 milyon adet üzerinde parazitoit doğaya salınmıştı. 2010 yılından bu güne yaptığımız bu çalışmalar ile mücadele çalışmalarını yürüttüğümüz Karaisalı, İmamoğlu ve Sarıçam ilçelerinde yetiştirilen buğdaylar yemlik yerine ekmeklik olarak değerlendirilmekte ve üreticilerimiz ürünlerini çok rahat bir şekilde istedikleri yere ve daha iyi fiyatla satabilmişlerdir. Kalitesi artan buğday üretimi ise çiftçimize % 20-30 gibi bir ek olarak katma değer kazandırmıştır. Böylece üreticilerimiz gelirlerini arttırarak emeklerinin karşılığını almaya başlamışlardır. Ayrıca buğdayda artan verim ve kalite ile un sanayicilerimize de daha nitelikli buğday sağlanmış oldu. Adana’nın kuzeyinde kırsal kesimde yetiştirilen buğdayın kalitesinin ovada yetiştirilen buğdayın kalitesine yaklaştığı, ilimizde buğdayda süne zararlısının popülasyonu azalmıştır.”
ELDE EDİLEN BAŞARI SÜRDÜRÜLEBİLİR
“Borsamız bu yıl yaptığı süne ile biyolojik mücadele ile daha önceki yıllarda elde ettiğimiz başarı ve katma değerin sürdürülebilirliğine katkı sağlayacaktır. Süne ile biyolojik mücadele sonucu çevrenin ve su kaynaklarınında korunmasına katkı sağlanmakta, süne zararlısı anılan bölgedeki üreticilerimizin artık bir alın yazıları ve kaderleri olmaktan çıkmıştır. Kırsal alanda ekonomik, sosyal ve çevresel alanda sağlanan bu başarının sürdürülebilirliğini devamını sağlamak için Borsamız finansmanı ve ilgili kurum-kuruluşlar, üreticilerimiz ile üyelerimizin işbirliğinde bu yılda süne ile biyolojik mücadele çalışmasını gerçekleştirmekteyiz. Katkısı olan tüm kurumlara ve çalışanlarına teşekkür eder, tarımsal üretimin ve gıda arzının ne denli hayati öneme sahip olduğunun daha da anlaşıldığı bu dönmede alın teri ile üreten tüm üreticilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR
“Bize emanet bu güzel eşsiz toprakların kıymetini daha çok bilmeli, bir karış bile boş bırakmadan ekilmeli ve en kaliteli ürün hedeflenmelidir. Bu biyolojik Mücadele çalışmamızda bizlere destek veren Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ve TAYEM müdürlüğümüze, üreticilerimize, çiftçilerimize, çalışma alanımıza ev sahipliği yapan Çiçekli Mahalle sakinlerimize teşekkür ederim.” diye konuştu.
Açıklamanın ardından parazitoit (Faydalı Böcek) salımı yapıldı.