7.9 C
Adana
Cuma, Ocak 24, 2025

Çukurova’da Beyaz Altın Hasadı Başladı

Yayın Tarihi:

Yönetim Kurulu Başkanımız Şahin Bilgiç, 2021 yılı pamuk hasadının Adana’da başladığını ifade ederek bölgenin 2-3 kat daha fazla kütlü pamuk üretim kapasitesi olmasına rağmen üreticilerin para kazanamaması sebebiyle alternatif ürünlere yöneldiğini, bunu önlemek için Pamukta prim desteğinin 1,5 TL olması gerektiğini söyledi.

PAMUKTA DESTEK 1,5 TL OLMALIDIR
Başkan Bilgiç, “Gübre, mazot, tohum gibi girdi maliyetlerinin sürekli artması dolayısıyla pamuk satış fiyatı ne kadar yüksek olursa olsun üretici para kazanamayabiliyor. Burada önemli olan devlet desteklerinin devreye girerek üreticiyi en azından zarar ettirmeyecek seviyeye getirmesi, az da olsa kar bırakması bir sonraki yıl üretimi arttıracaktır. Yeter ki üretici emeğinin karşılığını alsın. Devletimiz geçen yıl üreticiye can suyu olan pamuk desteğini 1,1 TL yapmıştı. Bu yıl yeni düzenleme ile 1,5 TL yapması üreticinin lehine olacağı gibi pamuk ekim alanlarının artmasına neden olacaktır.”

DIŞA BAĞIMLIKTAN KURTULMALIYIZ
Adana Ticaret Borsası tarafından, ‘Çukurova Pamuğu’ olarak Coğrafi İşaret alınarak tescillenen Kütlü Pamuk fiyatının 9-10 TL olması gerektiğini ifade eden Başkan Bilgiç, “Sürdürülebilirlik için bu şarttır. Pamuk ekim alanları daraldıkça Türkiye pamuğu dışarıdan alıyor. 2020 yılında Türkiye’de üretilen pamuktan biraz daha fazlası ithal edilmiştir. Buda ülke ekonomisinde cari açığı arttırmaktadır. Özellikle pamuk gibi katma değeri yüksek tüm ürünlerde dışa bağımlılıktan mutlaka kurtulmamız gerekir.”

PAMUK ÜRETİMİ ARTMALI
Başkan Bilgiç, “İlimiz ve bölgemizin sembolü beyaz altın pamuğun eski günlerine dönmesi gerekir. 2020’de Adana’da yaklaşık 230 bin dekar alana pamuk ekildi. Üretim miktarı ise yaklaşık 125 bin ton civarındadır. Çukurova’da ise yaklaşık 600 bin dekarın üzerinde pamuk ekildi. 320 bin ton kütlü pamuk toplandı. 2020 yılında tüm Türkiye’de yaklaşık bir milyon yedi yüz bin ton kütlü pamuk üretimi oldu. Bunun yaklaşık yüzde 20’si Çukurova Bölgesinden sağlanmıştır. 1940’lı yıllarda Türkiye’de üretilen toplam pamuğun yarısından fazlası Çukurova bölgesinden sağlanırdı. Pamuklu ürünlerle ihracatımız az da olsa o dönemde başlamıştı. Çukurovamızda katma değeri yüksek olan pamuk üretiminin mutlaka artması lazım. Ülkemizin her bölgesinde İklim ve toprak uygun olmadığından pamuk yetişmemektedir. Pamuk ekimine uygun tarlalara üreticiler alternatif ürün ektiklerinden pamuk ekim alanları giderek daralmaktadır. Bir kısmı narenciyeye döndü. Farklı ürünlere dönen üreticiler var ama benim önerim Türkiye’nin neresinde olursa olsun pamuk yetişen tarlalara, topraklara mutlaka pamuk ekilmelidir. Adana’da dekar başına ortalama 500 kilonun üzerinde pamuk alınması iyi bir rakamdır.”

TARIM DA ÜRÜN PLANLAMASI ÖNEMLİ
Türkiye’nin tarımda ürün planlaması yapmasının şart olduğunun altını çizen Başkan Bilgiç, “Milli servetimiz olan hangi ürün olursa olsun asla tarlada kalmamalı. Buda iyi bir planlamayla olur. Aksi takdirde üretimde sürdürülebilirlikten söz edemeyiz, ülke olarak da sıkıntılardan kurtulamayız. Üretmeden kazanmak mümkün değil. Hangi üründe ithalatımız çok ihracatımız az ise bunlara bakıp, ürün planlaması yapmak zorundayız. Üretici mutlaka emeğinin karşılığını almalı, zarar etmemelidir. Yeni hasat döneminin üreticilerimize, sanayicilerimize, üyelerimize ve sektörün tüm paydaşlarına hayırlı ve bereketli olmasını dilerim.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu belirtiniz!
Lütfen adınızı giriniz

SON HABER/DUYURU

SOSYAL MEDYA

2,209BeğenenlerBeğen
1,336TakipçilerTakip Et
3,862TakipçilerTakip Et