BORSAMIZ MECLİSİ'NDEN YENİ ADANA VALİSİ MUSTAFA BÜYÜK'E ZİYARET
VALİ BÜYÜK, ÇUKUROVA EKONOMİDE İKİNCİ MERKEZ OLABİLİR
Çalışkan, Tarımda En Güçlü Şehir Adana’dır
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, ATB Başkanı Muammer Çalışkan, Başkan Yardımcısı Osman Bağış, Yönetim Kurulu Üyeleri Sabahattin Yumuşak, Hamit Tezcan, ATB Meclis Başkan Yardımcısı Faruk Canatar, üyeler Zülfikar Pamuk, Yasin Milli, Abdullah Kaçar ve ATB Genel Sekreteri Mustafa Hızlı, Adana’ya yeni atanan Vali Mustafa Büyük ile tanışmak ve hayırlı olsun demek için makamında ziyaret etti.
ÇİFTÇİLERİMİZ TARIMDA EN ÜST TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR
Meclis ve Yönetim Kurulu Üyelerini tek tek tanıtan Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Sayın Valim Adanamıza hoş geldiniz. Yeni görev yeriniz hayırlı, uğurlu olsun. Biz önceki Valimizden de memnunduk. Siz gelmeden hakkınızda bilgi topladık. Hakkınızda çok şeyi biliyoruz. Bizler için bir şans olduğunuzu düşünüyoruz. Bizim ekip olarak borsa da ikinci dönemimiz. Türkiye borsalarının ilk beşindeyiz. Bazen üç, bazen de dört oluruz. Cumhurbaşkanımıza temelini attırdığımız Borsa Kampüsümüzün inşaatı hızla ilerliyor. Alım satıma başladığında sıramız daha önlere geçecektir. Adana sanayi ve tarım şehridir. Adanamız Türkiye’nin ilk sanayi şehri idi ama tarımda en güçlü şehirdir. Türkiye’de yetişen mısırın üçte biri, aşağı yukarı bir buçuk milyon ton’dan fazla Çukurova’da yetişir. Ve Türkiye’de yetişen her ürünün ilk turfandası Çukurova’da yetişir. Bu karpuz için de böyle, portakal içinde, buğday içinde, mısır içinde, hatta pamuk içinde böyle. Bizim ana kotasyonlarımız mısır, buğday, pamuk, ayçiçeği, soya’dır. Soyanın %70’i Çukurova’dan, narenciyenin de % 70’i yine Çukurova’dan. Adana olarak bakarsak %30’larda. Karpuzun %25-30’u, yerfıstığının %80’i. Türkiye’de tarım ve tarıma dayalı sanayi ürünlerinin tüm ihracatı %13 civarındadır. Bu on sekiz milyar dolara tekâmül ediyor. Ama bu oran Adana’da %30 civarındadır. O da beş yüz kırk- beş yüz elli milyon dolara tekamül ediyor. Bu da şehrin ekonomisinde tarımın yerini az çok gösteriyor. Çiftçilerimiz tarımda en üst teknolojiyi kullanırlar. Çiftçimiz genel olarak bilinçlidir. Ovamızın sulama alt yapısı iyidir. Biz borsayız tabi ama ayrıca Adana’nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Borsa, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Organize Sanayi, Esnaf Odaları ile birlikte iyi bir sinerji oluşturduk. Sizlerinde desteğiyle Adana’ya güzel şeyler olacak diye düşünüyorum” dedi.
Borsa yönetimine kendi yaşamında kısa bir kesit anlatan Adana Valisi Mustafa Büyük, “Türkiye’de ekonomik merkezin son dönemde İstanbul’a kayması, Marmara bölgesine kayması, Kocaeli, Gebze aksında kümelenme diğer taraflardaki işleyişi biraz duraklattı. Adana, Antep sanayicileri en azından ikinci işlerini buralarda yürütmeye başladı. Marmara’ya alternatif Çukurova’dır. Ağırlık tek merkezde toplanırsa oranın problemleri büyür. Taşıması zorlaşır. Artık biz Adana’ya geldik. Buranın mantığını oluşturup, buranın gereklerini, buradaki büyümeyi, zenginleşmeyi, mutlu olmayı sağlayacak hizmetleri yapmaya gayret edip, katkı sağlayacağız. İhracatıyla, limanıyla, iklimiyle avantaj olarak ne varsa Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi de dahil ederek ikinci ekonomik merkez olabiliriz. Dışarıdan yatırımcıları bölgemize çekmemiz de lazım. İnsanlar tereddütlü, şüpheli bir şeyi istemiyor. Kendisini güvende hissetmek istiyor. Yatırım yapacak insanlar sadece kar marjına bakmıyorlar. Bunun ötesinde yatırım ortamını iyileştirme dediğimiz; arazi bulabilecek, insan bulabilecek, ulaşımı bulabilecek, eğitim, sağlık imkanı, sosyal yaşamı güçlü yerler bulabilmesi lazım. Ama Adana bu yönden çok iyi, tercih sebebi olur. Sizler Türkiye’nin önde gelen güçlü borsalarından birisiniz. Sizleri takip edeceğiz, bize düşen görev varsa yapmaya çalışacağız” diye konuştu.