CUMHURBAŞKANIMIZ KAMPÜSÜMÜZÜN TEMEL ATMA TÖRENİNE KATILDILAR...
Adana Ticaret Borsası Kampüsü’nün temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, yeni kampüse kavuşacak ticaret borsasının şehre ve bölgeye çok büyük katkısı olacağını ifade ederek, “Bu modern kampüs, Adana’ya gerçekten yakışır. Burası sadece Adana’ya hizmet etmeyecek; bütün bölgeye, hatta Mezopotamya’ya ve çevremizdeki ülkelere hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adana Ticaret Borsası Kampüsü’nün temel atma törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Adana Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri Ankara’da kendisini ziyaret ettiklerinde, Adana Ticaret Borsası’nın 100 yaşında olduğunu ve bu vesileyle yeni bir kampüs temeli atılacağını ve bu törene kendisinin de katılmasını arzu ettiklerini söylediklerini belirterek, “Ben de hem Adana’ya olan sevgimi göstermek, hem de Adana’yı daha çok teşvik etmek, desteklemek ve çok daha hak ettiği hedeflere süratli ulaşmasını temin etmek için Cumhurbaşkanınız olarak ikinci kez bugün Adana’dayım. Hepinize tekrar sevgiler sunuyorum. Teşekkür ederim. Aranızda epeyce çocuklar var, onların da hep gözlerinden öpüyorum” dedi. “ADANA’NIN BEREKETLİ TOPRAKLARI TÜM ÜLKEMİZİ BESLEMEKTEDİR”
Adana’nın, bütün ülkemizi besleyen, bereketli topraklara sahip olan, tarih boyunca çok cazip ve verimli bir yer olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Tarih boyunca burada insanların gıdalarını, ihtiyacını karşılamak için üretimler yapılmış. Bir insanın esas, temel ihtiyacı nedir? Yeme ve içmedir, gıdadır. Diğer ihtiyaçlar sonra gelir, barınma sonra gelir. Diğer lüks ihtiyaçlar sonra gelir, araba sonra gelir. Ama temel ihtiyaç yeme ve içmedir. Yeme ve içme de işte tarih boyunca bu coğrafyada, bu bereketli coğrafyada hep gerçekleşmiş. Şöyle uçakla gezdiğinizde Anadolu’yu bazı yerler yemyeşil, bazı yerler dağlık, bazı yerler çok çoraktır. Ama Adana ve civarında şöyle dolaştığınızda, bu toprakların bereketini hemen görürsünüz. Onun içindir ki Türkiye’nin gelişmesine, kalkınmasına, Türkiye’nin sanayicilerinin ve büyük iş adamlarının hep onların çıktığı yer Adana olmuştur. Pamukla, tekstille, tekstil fabrikalarıyla binlerce, yüzbinlerce insanın çevre şehirlerden yazın koşarak mahsul toplama zamanı buraya geldiği, kazancını temin ettiği yine Adana olmuştur” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, çalışmaya gelenlerle Adana’nın sadece Adanalıların değil bütün bu çevre illerin de katılımıyla büyük bir metropol şehir olduğunu ve daima bunun kültürünü çoğulculuğunu da içinde yaşattığını söyledi. “ADANA, TARİHÎ OLARAK BİR TİCARET MERKEZİDİR”
Adana’nın aynı zamanda ticaret merkezi de olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Osmanlı döneminden Sultan Abdülhamit zamanından burada çok büyük çiftlikler kurulmuştur. Seyhan Barajı ta o zaman yapılmak istenmiş, Cumhuriyet dönemine nasip olmuş, 1950’lerde temeli atılıp, 1956’da hizmete geçmiş, berekete bereket katmıştır. Daha sonraki dönemlerde yine yapılan bütün eserlerle Adana’nın zenginliği git gide artmış, artık Adana’nın zenginlerine Adana dar gelmeye başlamış ve başka şehirlere taşınmışlar. Ama başka şehirlerden de Adana’ya buranın taşı toprağı altın diye insanlar koşarak gelmiş. Şehrinizin kıymetini bilin. Buraya devletimiz, hükümetlerimiz daima ellerinden gelen her türlü hizmeti getirmişler ve bundan sonra da getireceklerdir” dedi.
ADANA TİCARET BORSASI’NIN ASIRLIK TARİHİ
Şimdi bugün, Adana Ticaret Borsası’nın daha Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulmadan önce kurulan bir borsa olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutlamıyoruz, hazırlık yapıyoruz biliyorsunuz. Ondan daha eski Adana Ticaret Borsası gibi eski olan kuruluş sayısı, ekonomik anlamda kuruluş sayısı çok az. Türkiye’de bir Ticaret Borsası daha var, o da İzmir Ticaret Borsası. İstanbul Ticaret Borsası bile Adana’dan daha sonra kurulmuş. O zamanlar Adana Ticaret Borsası’nın yönetim kuruluna şöyle bir baktığımızda o zamanki Osmanlı toplumunun bütün çoğulculuğunu da orada görüyorsunuz. O zamanlar burada yabancı şirketler kurulmuş, burada yirminin üzerinde tekstil fabrikası olmuş. Dolayısıyla sadece bugün değil, bundan yüzyıl önce de Adana çok zengin bir yerdi. Şimdi çok daha zengin olacak. Sizler çünkü her türlü hizmete layık olan değerli vatandaşlarımızsınız.” ADANA TİCARET BORSASI’NIN ŞEHRE VE BÖLGEYE KATKISI
Devletin, bütün kamunun vatandaşlara daha iyi hizmet için var olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu: “Bugün bu ticaret borsasının bu modern kampüsü kurulduğunda burada neler olacak? Direk çiftçiye, üreticiye, alıp satana hizmet olacak burada. Siz de biliyorsunuz ki ürettiğiniz şey, ziraat ürünleri, bunların fiyatları önemlidir. Ürettiğiniz ne ise bunun değerini bulmak istersiniz. Siz de tabii ki tüketirken, bunların kaliteli ve uygun fiyata olmasını istersiniz. Dolayısıyla ticarette alan ve satanın buluştuğu, buluştuklarında da alıp ve sattığının ne olduğunu en güzel ve şeffaf bir şekilde bilmeleri ticaretin dürüstlüğünü gösterir. Kalitesi ve miktarı bütün bunlar hep ticaret borsalarının işlevleridir. İşte burası yapılınca, burada çok büyük depolar yapılacak. Tarım dediğimizde bazen mevsim kötü oluyor biliyorsunuz. Şimdi, birçok şehirlerimizde kışın don oldu, mahsuller maalesef istediğimiz verimliliği alamıyoruz. Mesela Malatya’da kayısı, bize gelen haberler, her sene olduğu gibi değil, çok büyük bir zayiat var. O zaman, ertesi sene ne olacak? Veya çeşitli felaketler oluyor. İşte bütün bu depolama hizmetleri burada hep devreye girecek, bu seneki sizin fazla mahsulünüzü burada depolayacak, fiyatların düşmesine mani olacak. Ertesi sene de eğer kıtlık varsa, arzda yetersizlik varsa bu depodaki mahsuller devreye girerek, fiyatların anormal yükselmesini önleyecek. Bütün bunlar işte siz üreticilerin ve tüketicilerin en medeni bir şekilde zarar görmeden bir taraftan kâr eden ama diğer taraftan da bunu tüketenlerin aşırı fiyatlar ödeyerek zarar görmelerini önleyen bir piyasa dengesini sağlamakta. Burası bunu yapacak. Burada ayrıca çok araştırma, geliştirme birimleri olacak. Sizin mahsullerinizin, ürettiklerinizin, ektiklerinizin çok daha kaliteli olması, onların herhangi bir hastalıktan, başka bir şeyden zarar görmelerini önlemek, bütün bunları da bu laboratuvarlarda, buradaki tesislerde en güzel şekilde tedbirleri alınacak. Onun için bu borsa, bu modern kampüs, Adana’ya gerçekten yakışır. Bu sadece Adana’ya hizmet etmeyecek, bütün bölgeye hizmet edecek, hatta bütün Mezopotamya’ya ve çevremizdeki ülkelere hizmet edebilecek çok büyük bir tesis olacak. İnşallah kısa süre içerisinde bütün inşaatlar tamamlanır, açılışları da yine en güzel şekilde yapılır.”
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini, Adana Ticaret Borsası’nın yeni tesislerinin Adana’ya hayırlı olması dileği ve bu hizmetleri elbirliği ile yaptıkları için emeği geçenlere ve bütün tarım kuruluşlarına teşekkür ederek tamamladı.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından Adana’da bir tatlıcıya uğradıktan sonra Ankara’ya döndü.