Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi (TUME) protokolü, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) tarafından imzalandı. ÇÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencileri, uygulamalı mühendislik eğitimi ile iş ortamında eğitim-öğretim olanağına kavuşurken, tekstil sanayisinin ihtiyaç duyduğu daha nitelikli mühendis talebi de karşılanmış olacak.
Adana Sanayi Odası ile Çukurova Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Tekstil Bölümü tarafından, tekstil sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli mühendis talebinin karşılanması amacıyla “Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi” protokolü töreni düzenlendi.
Çukurova Üniversitesi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen törene, Rektör Prof.Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Azmi Yalçın, ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü, Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan kulak, ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Babaarslan ile sanayiden ve üniversiteden çok sayıda yetkili katıldı.
Prof. Dr. Kibar, “TUME, Üniversite-Sanayi İşbirliğinin En Somur Örnek projesi.”
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, TUME projesinin Üniversite-Sanayi işbirliğinin en somut örneklerinden biri olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı.
Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nün uygulamalı mühendislik eğitimine önümüzdeki yıl başlayacağını belirten Prof. Dr. Kibar, Adana ve Çukurova Üniversitesi için bir ilk olacak eğitimin, diğer fakültelere de örnek olması temennisinde bulundu.
Proje Tekstil Mühendisliği Bölümü Son Sınıf Öğrencilerini Kapsıyor
Prof. Dr. Mustafa Kibar,Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi’nin, bölgede bulunan tekstil işletmelerini ve ÇÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun durumunda bulunan son sınıf öğrencilerini kapsadığını belirtti. Uygulama ile öğrencilerin öğrenimlerinin son dönemini işletmede çalışarak geçireceklerine dikkat çeken Prof. Dr. Kibar, “Bu programın uygulanması ile; üniversitede alınan teorik bilgilerin işletme ortamında pratikle desteklenmesi, öğrenciye işletme deneyimi ve mesleki yetkinlik kazandırılması, mezuniyet sonrası istihdamın kolaylaştırılması, Üniversite-Sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, işletmeye nitelikli eleman sağlanması ve işletmelere insan kaynağı yaratmak amacıyla mühendis adaylarını izleme ve değerlendirme fırsatı sunulması sağlanacak. Programın hem öğrenciler, hem de sanayiciler açısından olumlu sonuçlar vermesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Sektörün Sahip Olduğu Pozisyonu Koruması, Nitelikli Mühendislere İhtiyacı Var.”
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç ise, TUME’nin, üniversitede alınan teorik bilgilerin işletme ortamında pratikle desteklenmesine katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi;
“Dünyada ve ülkemizde, Üniversite-Sanayi işbirliği alanında bu ve benzeri programlar gerçekleştirilmektedir. Bizler için bu programın önemi, Adana, Çukurova Bölgesi ve Türkiye ekonomisinde Tekstil ve Hazır Giyim - Konfeksiyon sektörlerinin yadsınamaz öneminden kaynaklanmaktadır. 2013 yılında genel ihracat içerisinde tekstil, toplamda 25,8 milyar dolar ile en fala ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Sektörün sahip olduğu pozisyonu koruması ve geliştirmesi için yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi, verimliliğin ve kalitenin iyileştirilmesi, rekabet gücünün arttırılması şart. Bunun için de işletmelerde çalışan mühendislerin teorik bilgilerinin yanı sıra pratik bilgilerinin de teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilmesi gerekiyor.”
Kıvanç: “ÇÜ İle İşbirliğimiz Artıyor.”
“Tüm bu gereksinimler göz önüne alındığında Üniversite-Sanayi işbirliği kaçınılmaz bir gerçek. TUME eğitimi de işte bu ihtiyaçtan ortaya çıktı. Adana’da ilki gerçekleştirilen bu çalışmanın, Çukurova Üniversitesi ile artan işbirliğimiz kapsamında diğer mühendislik bölümleri için de gerçekleştirilmesini temenni ediyorum.”
Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi Hakkında…
ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, Tekstilde Uygulamalı Mühendislik Eğitimi’ne (TUME) 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılında başlayacak. TUME, öğrencilerin öğrenimlerinin son dönemini işletmede çalışarak (haftanın 4 gününü işletmede, 1 gününü okulda) geçirmeleri esasına dayanan bir program. Uygulama, bölgede bulunan tekstil işletmelerini ve ÇÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nden mezun durumunda bulunan son sınıf öğrencilerini kapsıyor. Bu program, Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirmeyi, işletmenin nitelikli eleman teminini ve mezunların istihdamını kolaylaştırmayı hedefliyor.