İsrail Devleti Maslahat Güzarı Amira Oron, Ticaret Müsteşarı Joseps Avraham, Adana Ticaret Borsası Yönetimini ziyaret ederek ticari ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini belirtip, 28 Nisan 2015 tarihinde Tel Aviv, İsrail’de yapılacak 19. Uluslararası Tarım Fuarı ve Konferansına davet ettiler.
TÜRKİYE’YE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ
Basın Sözcüsü Nizar Amer’in de katıldığı ziyarette Maslahat Güzarı Yardımcısı Özlem Durmuşoğlu ve Ticaret Müsteşarı Yardımcısı Murat Alfasa aracılığı ile konuşan İsrail Devleti Maslahat Güzarı Amira Oron ve Ticaret Müsteşarı Joseps Avraham, “Türkiye’ye gelince ilk ziyaretimizi Adana’ya yapıyoruz. Politikanıza ve ekonominize çok önem veriyoruz. Sizinle ticaret hacmimiz gittikçe artıyor. Tarım şehri olduğunuz için sizlere geldik. Kaliteli tarım yaptığınız için Türkiye’ye çok önem veriyoruz. Sizlerle tanışmak ve Nisan ayında yapacağımız Gıda Fuarına sizleri davet etmeye geldik. Şimdiden ilişkilerimizi güçlendirirsek zamanı geldiğinde rahatlıkla atak yapabiliriz. Türkiye ve İsrail istikrarını koruyan ve ekonomi arttıran iki tane OECD ülkesiyiz. Son 3 sene içerisinde ticaret hacmi giderek arttı. Şuan itibariyle 5.6 milyar dolar olan ticaret hacminin 8 milyar dolar olması gerekiyor. İki ülke arasında turizm alanında pek bir hareketlilik olmasa da Türk ve İsrail işadamları İstanbul- Tel Aviv arasında her gün 9-10 uçak seferi gerçekleştiriyor. Başka ülkeye gidecek olanlar bile Türkiye hava yolunu kullanıyor. Türkiye İsrail’e 2014 yılında 2.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İsrail’de Türkiye’ye 2.7 milyar dolar ihracat yaptı. Tekstil, otomobil, mermer, seramik, beyaz eşya gibi sanayi de aklınıza gelebilecek her şeyi Türkiye’den alıyoruz. Biz’de kimyasallar, plastik, tıbbi cihazlar, ileri teknoloji ürünlerini Türkiye’ye satıyoruz” diye konuştular. Birlikte yapılacak her işte yardıma hazır olduklarını da ifade eden İsrail heyeti, kendilerine bildirilmesi halinde Türkiye’de yapılacak fuarlara İsrail’li firmaların katılımlarını sağlayacaklarını da söylediler.
BÖLGEDEKİ İÇ SAVAŞ İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLEDİ
ATB Başkan Yardımcısı Osman Bağış, Yönetim Kurulu Üyeleri Sabahattin Yumuşak ve Hamit Tezcan ile Genel Sekreter Mustafa Hızlı’nın da hazır bulunduğu ziyarette bölgedeki ekonomik veriler hakkında bilgi aktaran Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, “Dünya ülkeleri arasında ticaret daha öne çıkmaktadır. Çukurova tarım yönünden önemli bir bölge. Türkiye’de yetişen mısırın aşağı yukarı %30’u bu bölgede yetişir bu bir buçuk milyon ton’dan daha fazla rakamı ifade eder. Narenciye’nin %70’i bu bölgede yetişir. Bu rakam da iki buçuk milyon ton’u ifade ediyor. Yerfıstığı ve soya gibi birçok ürün için bu örneği verebiliriz. Tarıma dayalı sanayimizde iyi gelişmiştir. Çiftçilerimiz bilinçlidir. Son teknolojiyi kullanır. Mısır’da ve pamuk’ta Amerika’dan daha iyi verim alırız. Çok üretilen ürünün değerlendirilmesi de çok önemli. Bizim sanayi tipi ürünlerimizde problemimiz yoktur. Suriye’nin savaş halinde olması bizim taze meyve-sebze ihracatımızı yok etti. Çünkü Arap Yarımadasına çok ciddi ihracatımız vardı. Hem Suriye’nin hem de Irak’ın bu kadar karışık olması bizim bölgenin ticaretini olumsuz etkiledi. Petrol fiyatlarının düşmesiyle Kuzey Irak’ta problem olmaya başladı. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. 150-160 milyar dolar civarında ihracatı var. Adana ihracatı her yıl %5, %10 artıyor. Umarız Suriye ve Irak’taki iç savaş biran önce biter. Çünkü bölgedeki kargaşa herkesi olumsuz etkiler. Bölge sakin olursa ticaret, siyasette, turizm de daha iyi olur”
SUİSTİMALİ ÖNLEYİN
İsrail –Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması olduğunu hatırlatan ATB Başkanı Muammer Çalışkan, “Bir takım tüccarların Türkiye’deki gümrük rejimini delmek için Türkiye – İsrail arasındaki serbest ticaret anlaşmasını suistimal ediyor. Uzak doğudan kumaş ithal ettiğinizde gümrük vergisi var. Ama bir şekilde İsrail’e gidiyor. İsrail’den Sertifika İst Orjin alıyor. İsrail Malı gibi gümrük ödemeden Türkiye’ye giriyor. Biz buna tedbir alarak önlemenizi istiyoruz. Ama mutlaka tedbir almalısınız” dedi.
Konuşmalar karşılıklı hediyelerin verilmesiyle son buldu.