Borsamızın desteğiyle TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde 3 gün sürecek olan “Girişimci Kooperatifçilik Eğitimi” başlamıştır. Açılış konuşmasında konuşan Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan şu konulara değinmiştir:
“Kooperatifçiliğin temeli yardımlaşma ve dayanışmadır, birlikte hareket etmenin sinerjisini kullanmaktır. Dünyada en çok kooperatif ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, İtalya, Fransa gibi gelişmiş ülkelerde bulunmaktadır .
Birleşmiş Milletlere göre dünyada 750 binden fazla kooperatifin 1 milyardan fazla ortağı bulunmaktadır. Türkiye’de kooperatiflerin ortak sayısı 8.1 milyon civarındadır. Bir örnek vermek gerekirse Almanya’da her çiftçi bir veya birkaç kooperatifin üyesidir. Zanaatkârların % 60, perakendecilerin %75’i fırıncı ve kasapların % 90’nı kooperatif ortağıdır.
ABD’de perakendecilerin kurduğu gıda ve hırdavat kooperatifleri, küçük dükkân sahiplerinin zincir mağazalarla rekabetini sağlamaktadır. Malumunuz şu anda bizde de bakkalların zincir mağazalarla nasıl rekabet edebileceği konuşulmaktadır.
Japonya’da büyük otomobil üreticilerine mal temin eden kooperatifler küçük tedarikçilere daha fazla pazarlık gücü sağlamaktadır. Buna ABD ve Japonya’da çok sayıda kurulan üniversite öğrenci kooperatiflerini ekleyebiliriz.
“Japon Tarımsal Kooperatifler Ulusal Federasyon” ( ZANHOK) 3 milyondan fazla çiftçi ailenin tarımsal girdilerini karşılamaktadır ve 2005 cirosu 63 milyar dolardan fazladır. ( O günkü Türkiye milli hâsılasının %10) varlık toplamı ise 18 milyar dolardır.
Bir kısım ülkelerdeki kooperatiflerin cirolarının gayrı safi milli hasıla oranı şöyle,
Fransa da 197 milyar dolar il % 8.7
ABD de 150 milyar dolar ile % 1. 1
Japonya 142 milyar dolar ile % 3.3
Almaya da % 4.7
Hollanda da % 12
Finlandiya da % 16.2
İsviçre’de % 9,7’dir
Dünyada en çok pamuk ihraç eden Amerikanın ürettiği pamuğun birkaç yıl öncesine kadar yarıdan fazlası kooperatifler eli ile çiftçiden alınmakta ve uluslar arası piyasaya satılmaktadır. Bu 3 milyar dolardan daha fazla bir rakam ifade eder.
Hasılı dünya kooperatifçilik kamu ve özel sektörden sonra üçüncü sektör olarak alınmaktadır. Türkiye’de bir miktar başarılı kooperatifler olmakla beraber (Konya da TORKU pancar kooperatifi gibi) maalesef bu konuda istenilen yerde değiliz. Özellikle tarım satış kooperatifleri bir zamanlar hükümetlerin arka bahçesi gibi kullanılmış şimdide bir türlü arzu edilen işlemi yerine getirememektedir.
Umarız Gümrük ve Ticaret Bakanlığının iyi niyet çalışması netice verir ve kooperatifçiliğimiz daha iyi yerlere gelir.
Bu programı TOBB kadın girişimciler adana şubesi organize ediyor malumunuz kadınların elinin değdiği her şeye düzen ve intizam gelir. Bu programında bu konuda hayırlara vesile olmasını diliyoruz beni dinlediğiniz için teşekkür eder saygılar sunarım.”