0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER
12.11.2015 İL İSTİHDAM KURULU ADANA ESOB'DA TOPLANDI

Adana İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2015 yılı 4.Olağan Toplantısı Vali Mustafa Büyük Başkanlığında Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (Adana ESOB) gerçekleştirildi.
Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya, Vali Mustafa Büyük, Vali Yardımcısı Durmuş Gencer, İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sinan Gül, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, SGK İl Müdürü Bilal Canpolat, İl Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Remzi Özdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Kılıç, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, Türkiş 4.Bölge Temsilcisi Edip Gülnar Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Recep Çalışkan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Remzi Özdoğan, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz ile çok sayıda kurum müdürleri ve istihdam kurulu üyeleri katıldı.
Yürütme Kurulu, Denetim Kurulu ve İŞKUR Adana İl Müdürlüğü’nce sürdürülen çalışmalar hakkında sunum yapan Çukurova Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi  Yalçın, Denetim Kurulu'nun 2015 yılı Temmuz - Eylül döneminde 3 bin 523 kursiyerin bulunduğu 1.279 eğitim programına 1.562 denetim gerçekleştirdiğini, bunun 1.391'nin sadece Çalışma ve İş Kurumu temsilcisi tarafından yapıldığının belirlendiğini söyledi.
2014 yılı Ocak - Eylül ile 2015 yılı Ocak - Eylül arasındaki Çalışma ve İş Kurumu'na başvuru oranının 56 bin 374 ile 60 bin 381'lik sayı ile yüzde 7.11 oranında artış gösterdiğini, işe yerleştirmenin de 19 bin 145'ten 24 bin 708'e yükseldiğini anlatan Prof. Dr. Yalçın, kayıtlı işsiz sayısının ise 52 bin 462'den 71bin 191'e yükseldiğini, çalışıp da iş arayanların sayısının ise 93 bin 19'dan 110 bin 673'e yükseldiğini kaydetti.
Meslek gruplarına göre işe yerleştirme oranlarını da açıklayan Prof.Dr. Yalçın, 13 bin 684 kişi ile en fazla nitelik gerektirmeyen meslekler grubundan işe alımlar yaşandığını, enaz istihdamın ise 9 kişi ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanı olduğunu, birçok üniversite mezununun da mesleklerine uygun iş bulamadıkları için işsiz kaldıklarını açıkladı.
Prof.Dr.Yalçın, 2015 Nisan - Haziran ayı aktif çalışan sayısının istatistiklerini de açıklarken, 314 bin 951 kişi ile Adana'nın, Mersin, Hatay, Kayseri, Osmaniye ve Niğde'ye göre orantısal olarak yerinde saydığını sözlerine ekledi.
Vali Mustafa Büyük de, Çalışma ve İş Kurumu'nun yaptığı denetimlere, diğer kurumların daha profesyonel temsilcilerle destek vererek, daha sağlıklı bir sonuç alınmasına yardımcı olmalarını istedi.
İstatistiki verilerin, Adana'da da daha çok meslek lisesi mezunları ile lise ve ortaokul mezunlarının iş bulduğunu gösterdiğini, niteliksiz işe yerleştirmelerin arkasında ise eğiterek istihdam etme mantığının yattığına dikkat çeken Vali Büyük, Suriyelilerin ucuz işgücü ile oluşturduğu istihdam sorununun ise bölgesel hale geldiğini de ifade etti.
Vali Büyük, Adana'nın istihdam açısından sıkıntılı bir il olduğunu, Mersin, Hatay, Kayseri, Osmaniye ve Niğde'nin olumlu istatistiklerinin de net olarak ortaya koyduğuna dikkat çekerken, bu tabloya, Akdeniz Bölgesi'ndeki Antalya'nın istatistiğini de ilave ettiklerinde, durumun daha anlaşılır olacağını söyledi.
Vali Büyük, 2016 yılında özellikle kayıt dışı istihdam konusunda daha etkin denetimler yapılarak, başta SGK olmak üzere Vergi Dairesi'nin işinin de kolaylaştırılması gerektiğine dikkat çekerken, bunun hem ülke ekonomisi, hem haksız rekabetin önlenmesiyle kayıtlı işveren,  hem de milli gelir artışı ile hizmet isteyen vatandaş açısından yararlı sonuçlar getireceğini kaydetti.



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM