Bilgiç : "Tataristan ile ekonomik ilişkileri daha ileri bir boyuta taşıyabiliriz"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) organizasyonuyla Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Mersin HiltonSA'da düzenlenen "Türkiye-Tataristan Akdeniz Ekonomi ve Ticaret Forumu"nda konuşan Meclis Başkanımız ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Türk iş dünyası olarak ekonomik ilişkileri daha ileri bir boyuta taşıyabileceklerine inandıklarını söyledi. Bilgiç, “Özellikle bölgesel projeler bazında Tataristan’ı stratejik bir partner olarak görüyoruz” diye konuştu.?
Şahin Bilgiç konuşmasında Tataristan’ın, Türk medeniyetinin en eski ve köklü merkezlerinden birisi olduğunu belirterek, “Tataristan ve Tatar halkının Türk halkının kalbinde ayrı bir yeri var. Çünkü Tataristan’ın yetiştirdiği bilim insanları, modern Türkiye’nin kuruluşunun önemli mimarları arasında yer almışlardır” diye konuştu.
İki kardeş halkın uzun süredir ayrı kaldığını belirten Bilgiç şunları söyledi: “Ancak ne mutlu ki, yeniden Türkiye ve Tataristan arasında, etkin ekonomik, siyasi ve sosyal ilişkiler tesis ettik. İkili ticaretimiz 2008 yılı sonunda 3 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Bunu izleyen yıllarda bu rakam düşmüş olsa da, ikili ticaretimizi tekrar 3-4 milyar dolar seviyelerine çıkarma arzumuz hiçbir zaman azalmadı. Karşılıklı ticaretimizdeki olumlu gidişatın yanı sıra, Türk şirketlerinin Tataristan’a aktif biçimde yatırım yaptıklarını da görüyoruz.
Tataristan’da 220’den fazla Türk şirketi faaliyet gösteriyor. Bilhassa Türk müteahhitlik firmaları Tataristan’ın yeniden inşasına önemli katkılar sağladı.Bugüne kadar Rusya’da 40 milyar dolarlık proje tamamlayan ve Rusya piyasasında büyük saygı gören Türk müteahhitlik şirketleri, Tataristan’da 2013 Üniversite Yaz Oyunları için birçok projeyi hayata geçirdiler.
Tataristan 2015’te Dünya Su Sporları Şampiyonası’na ve 2018 Dünya Futbol Şampiyonası’na da ev sahipliği yapacak. Dünya çapında 7.000’den fazla müteahhitlik projesi tamamlayan Türk firmalarının bu projelerde de yer almasını arzu ediyoruz.”
-Ortak işbirliği alanları
İtalya ve Çin arasındaki en büyük serbest piyasa ekonomisi olan Türkiye’nin, Avrupa kalitesindeki mallarını rekabetçi fiyatlarla dünya pazarlarına sunduğunu bildiren Şahin Bilgiç, uzmanlaştıkları pek çok alan olduğundan söz etti. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, “Tekstil de bunlar arasında. Türkiye, tekstilde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Tataristan ile tekstil sektöründe yeni işbirliklerine imza atabiliriz. Ortaklık kurabileceğimiz diğer bir alan da tarım sektörü. Dünya nüfusunun artması ve iklim değişikliği gibi faktörler günden güne gıda fiyatlarını yükseltiyor. Bu sebeple tarım sektörü küresel arenada stratejik bir yatırım alanı haline geldi. Tataristan’ın yaklaşık üçte biri verimli topraklarla kaplı ve Tataristan Rusya Federasyonu içinde en çok tarımsal üretim yapan üçüncü bölge konumunda. Bu olası ortak projelerimiz için çok büyük bir avantaj. Türkiye sahip olduğu ileri tarım ve özellikle sulama teknolojileri deneyimlerini Tataristan’la geliştirilecek ortak projelere aktarabilir. Tarım sektöründeki deneyimlerimizi paylaşarak, ülkelerimizin gıda güvenliğinde önemli atılımlar yapabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Geliştirilecek ortak projelerle karşılıklı refahı artıracak diğer bir sektörün de turizm olduğunu ifade eden Şahin Bilgiç, etkili ve kolay ulaşım konusunda bu alanda önemli adımlar atıklarını söyledi. THY’nin Kazan-İstanbul ve Kazan-Antalya seferleri sayesinde iki ülke arasındaki turizm hareketlerinin canlanmaya başladığını duyuran Bilgiç, “Tataristan cephesinde ise, Moskova-Kazan arasındaki 11 saatlik seyahat süresini 3,5 saate düşürecek hızlı tren hattının turizmi hareketlendirecek çok önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz.Amacımız Tataristan’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Tataristan’a daha çok turistin gelmesini sağlamak. Ortak çabalarımızla bu hedefimize ulaşacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Bizleri refaha ulaştıracak, insanlarımızı zenginleştirecek olan birlikte hareket etmek, güç birliği yapmaktır” diye konuştu.