0.322  453 7034 genelsekreterlik@adanatb.org.tr
HABERLER
18.11.2015  ADANA TARIM FUARI AÇILDI

Adana’nın en büyük 9. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı açıldı.

Türkiye’nin en önemli 3 fuardan biri haline geldiklerini, fuarın geçen seneye göre yüzde 13 büyüdüğünü ve yüzde 40’ı bölge dışından 175 bin ziyaretçi beklediklerini söyleyen TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yaptığı açılış konuşmasında 25 bin metrekarelik alanda 223 firmanın fuara katıldığını sözlerine ekledi.
Yapımı devam eden ‘Borsa Kampüsü’ tamamlandığında depolama alanı ve elektronik alım satım salonlarının devreye girmesiyle şuan 6 milyar lira olan işlem hacminin önümüzdeki yıllarda en az 4-5 katına çıkarılacağını söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu fuarın hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Çukurova dendiğinde tabi ki akla tarım geliyor. Suyun, havanın ve toprağın buluştuğu yerdir. Bu yüzden zaman zaman üç ürün alınmaktadır. Bunun kıymeti bilinmesi lazımdır. Borsa Kampüsümüzü tamamladığımızda inanıyorum ki Adana tarımı, Adana üreticisi ve tarımın ticaretini yapan kuruluşlar şu andaki yapıdan 4-5 kat fayda sağlayacaklar. Bundan ülke ekonomisi faydalanacağı gibi ekonomik yönden Adana ayağa kalkacaktır” dedi.
Fuarlar sayesinde devlet kurumlarının yaptıkları çalışmaları vatandaşlara anlatabildiklerini ifade eden Adana Valisi Mustafa Büyük, “Tarım alanındaki başarıların ortaya çıktığı bir fuar organizasyonuna ev sahipliği yapıyoruz. Tarım sektörü ülkemiz içinde önemli ama Adana için çok daha önemli. Hem gayrimilli hasıladan pay itibariyle hem istihdam itibariyle çok önemli konumda olan bir sektör olduğu gibi diğer sektörleride destekleyen top yekün gelişmeyi sağlayan önemli bir konumdadır. Bu tip organizasyonları çok değerli buluyorum.” Diye konuştu.
Türkiye’nin ilk fuarının İzmir Fuarı değil, 1924 yılında Adana’da kurulan ‘Beynelmilel Ziraat Sergisi’ olduğunu öne süren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Çukurova Fuarcılık A.Ş. katkılarıyla bu fuarı ve detaylarını kitaplaştırdık. 91 yıl önceki fuara 11 ülkeden 46 firmanın katıldığı görülmektedir. Gelişimde ivmeyi artırmayı hedefliyoruz. Uzun vadede Adana Tarım Fuarı’nı 40 bin metrekare bir alanda gerçekleştirmek istiyoruz. Bu alanının fiziki gelişimi tek başımıza desteklemeye hazırız. Ancak fuar gelirlerini sadece Adana için değil, Türkiye’nin herhangi bir noktasında fuar ve üretim alanında kendisine yer bulan, Adana’nın sesini duyurmak isteyen herkesi desteklemek için kullanılması gerektiğin inanıyorum.”
Adana Tarım İl Müdürü Ahmet Söğüt de Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi’ni (TARBİL) dünyada sadece Türkiye’nin kullandığını ifade etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırsal kalkınmayı çok önemsediklerini bildiren Söğüt, 2014 yılında hayvansal destekler de dahil tüm tarımsal destek miktarının 317 milyon lira olduğunu kaydetti. Bakanlığın ‘yüzde 50’si sizden yüzde 50’si bizden’ sloganıyla başlattığı kırsal kalkınma ekonomik projeleri kapsamında Adana’ya yapılan 110 milyon liranın 49.2 milyon lirasının hibe olarak verildiğini hatırlatan Söğüt, bugüne kadar 13 bin 308 projenin bakanlık tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Söğüt, “Söyleyin Allah’ınızı severseniz. Baba oğula verir mi? Kardeş kardeşe verir mi o kadar hibe?” diye konuştu.

Fuarın açılış kurdelasının kesilmesinin ardından stantlar gezildi.
22 Kasım Pazar tarihine kadar açık olacak 9. Adana Tarım ve Sera Bahçe Fuarında; Traktörler, Biçerdöver, Tarımsal Mekanizasyon Ve Teknolojileri, Sera Teknolojileri, Bağcılık Ve Şarapçılık İle İlgili Teknolojiler, Su Ve Sulama Teknolojileri, Zirai İlaçlar, Gübreler, Tohum, Fide, Fidan Ve Bahçecilik, Çiçekçilik Ve İlgili Teknolojiler, Ekolojik Tarım, Agro Bilişim, Hayvancılık, Çiftçilik Ve Seralara Yönelik Ekipmanlar Ve Hizmetler, Canlı Hayvan Yetiştiriliciliği, Su Ürünleri, Süt Ve Süt Ürünleri, Tavukçuluk, Hayvansal Üretim Makineleri, Hayvan Sağlığı Ve Veterinerlik Hizmetleri, İlaçları Ve Ekipmanları, İlgili Yayınlar, Araştırma Enstitüleri, Sera Örtü Ve Ekipmanları, Bahçe Makineleri, Sulama Sistemleri, Isıtma Sistemleri, İlaç Firmaları-Zirai Mücadele, İşleme Teknolojileri, Gübreler, Fidan Ve Fideler, Tohumlar, Kasalama Ve Depolama Sistemleri, Ölçme Ve Kaydetme Cihazları, Bilgisayarlı Kontrol Sistemlerinin yer aldığı bildirildi.


 

 



 
ANA SAYFA SİTE HARİTASI İLETİŞİM